Zege na sterke comeback op De Herdgang

FCE draait in de slotfase binnen vier minuten van 3-1 achter naar 3-4

Op de regenachtige maandagavond werd door de Blauwwitten een Eindhovense kraker in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld. FC Eindhoven reisde af naar de PSV Campus De Herdgang voor een wedstrijd tegen Jong PSV. Na een 0-1 voorsprong en een 3-1 achterstand trokken de Blauwwitten uiteindelijk met 3-4 aan het langste einde.

FC Eindhoven was in de openingsfase de betere ploeg en liet de bal veel rondgaan op het natte gras op De Herdgang. De eerste kans kwam dan ook voort na een dominante periode van de Blauwwitten. Een corner werd eerst afgeslagen door de Jong PSV-defensie, maar in een tweede poging tot voorzetten bereikte de bal centrale verdediger Farouq Limouri. Limouri torende boven zijn directe tegenstander uit, maar zijn inzet ging nipt langs de doelpaal van de Roodwitten.

De wedstrijd ging na verloop van tijd steeds gelijker op. Toch was het weer FC Eindhoven dat een goede kans kon klaarspelen. Na een snelle combinatie via Dyon Dorenbosch en Ozan Kökcü eindigde de bal op de flank bij Jasper Dahlhaus. De voorzet van de vleugelspeler werd gemist door Kokcü, maar Evan Rottier stond nog een stukje verder bij de tweede paal de bal op te wachten. De inzet van de spits werd tegengehouden door keeper Roy Steur, die zichzelf groot genoeg kon maken. FC Eindhoven klopte steeds meer aan de deur voor de voorsprong.

Uiteindelijk werd ook opengedaan, want na een half uur kon Farouq Limouri een corner van Sven Simons binnen knikken. Bliksemafleider Mawouna Amevor liet de uitdraaiende bal over aan zijn mede-centrale verdediger, die de bal strak in de hoek wist te knikken. Deze goal was tevens ook de eerste voor Limouri in het FC Eindhoven-shirt. Na 30 minuten speeltijd was de voorsprong binnen, 0-1 voor FCE.

Even later werd het bijna 2-0 na een kans voor Jasper Dahlhaus. Justin Ogenia werd de diepte in gestuurd aan de rechterflank en had genoeg tijd om een voorzet te produceren. Deze voorzet kwam aan bij Dahlhaus, maar diens inzet werd knap gepareerd door Roy Steur.

Alles leek erop dat FC Eindhoven met een voorsprong de rust in kon gaan, maar in de laatste minuut van de extra tijd kopte Jong PSV-spits Jesper Uneken met de eerste de beste kans voor de gastheren de beloften op gelijke hoogte. Door dit late doelpunt ging de ploeg van Willem Weijs, na een vrij dominante eerste helft, met een 1-1 gelijkspel terug naar de kleedkamer.

De Blauwwitten gingen met wellicht een zuur gevoel de kleedkamer in, maar kwamen er ook weer vrij scherp uit. Na een minuut zag Jasper Dahlhaus zijn voorzet bijna over Roy Steur het doel invallen. Snel hierna was FCE weer gevaarlijk. Een variant voor een verre vrije trap wist via Evan Rottier gevaarlijk te worden. Zijn stiftvoorzet over de Jong PSV-keeper en meerdere verdedigers kon FCE-Aanvoerder Mawouna Amevor net niet binnenwerken, evenals Ozan Kökcu wiens rebound over de lat suisde.

Maar na een sterk begin van de Blauwwitten, kwamen de Roodwitten weer een keer voor het doel van Jorn Brondeel. Een voorzet werd door Sven van Doorm getoucheerd en kwam precies voor de voeten van Jesper Uneken, die zijn tweede van de avond in het Blauwwitte doel kon tikken. De tweede kans van de beloften werd zodoende omgezet in de tweede treffer. FC Eindhoven kwam tegen de verhoudingen in op 2-1 achterstand.

Na deze goal ging de wedstrijd steeds meer op en neer. Voor de Blauwwitten kwam Rodrigo Rego via een hoekschop dicht bij een treffer. De Portugees kon zijn volley ter hoogte van de penaltystip hard op doel krijgen, alleen stond keeper Roy Steur nogmaals in de weg. Jorn Brondeel kwam aan de andere kant een paar keer met de schrik vrij. De Belg zag een aantal voorzetten gelukkig net naast zijn doel verwerkt worden.

In de 70ste minuut kregen de beloften weer een hoekschop. Bij de corner liep Jesper Uneken vogelvrij naar de eerste paal, waar de jonge-spits zijn derde doelpunt van de avond kon maken. Met een knappe kopbal in de verre hoek voltooide Uneken zijn hattrick voor de avond. Met een 3-1 achterstand begon FCE aan het laatste kwartier.

Snel na de tegentreffer konden de Blauwwitten de knop weer om zetten. Sven Simons stoomde af op de zestien vol met Jong-PSV-spelers. De middenvelder, die zelf afkomstig is uit de Roodwitte-opleiding, kon slim de van een blessure terugkerende Tibo Persyn voor de goal zetten. Na een mooie kapbeweging kon de Belg tijdens zijn rentree de bal snoeihard in het net jagen. Het beloofde een knotsgekke slotfase te worden: 3-2 achter en FCE ging vol op jacht naar meer.

De gelijkmaker kwam dan ook in de eerstvolgende aanval. Evan Rottier gaf een subtiele voorzet die Sven Simons perfect over Roy Steur kon koppen. De middenvelder maakte de gelijkmaker tegen zijn oude werkgever. 3-3.

Maar er zat nog meer in het vat. Snel na de aftrap veroverde FCE heel snel de bal. Evan Rottier stak Jasper Dahlhaus aan zijn welbekende linkerflank de diepte in. Dahlhaus gaf een strakke lage voorzet, die de inkomende Ozan Kökcü met een lage schuiver kon binnenwerken. In welgeteld vier speelminuten bogen de Blauwwitten een 3-1 achterstand om naar een 3-4 voorsprong. Een geweldige comeback was gemaakt met nog ongeveer tien minuten op de klok.

In het slot van de wedstrijd bleven grote kansen uit. Voor een enthousiast uitpubliek konden de Blauwwitten met een zenuwslopende comeback de drie punten mee terugnemen naar het Jan Louwers Stadion. FC Eindhoven wist na een krankzinnige wedstrijd met 3-4 winst De Herdgang te verlaten.

Met een overwinning revancheren de mannen van Willem Weijs het verlies van afgelopen vrijdag en zetten ze zichzelf weer terug op de rails. De volgende halte is Stadion De Vijverberg in Doetinchem, waar vrijdagavond De Graafschap wacht. Het duel begint om 20.00 uur. Meereizen met de Blauwwitten? Haal dan hier je kaarten voor aanstaande vrijdag!

Jong PSV – FC Eindhoven 3-4 (1-1) 30. Farouq Limouri 0-1, 45+1. Jesper Uneken 1-1, 52. Jesper Uneken 2-1, 70. Jesper Uneken 3-1, 77. Tibo Persyn 3-2, 80. Sven Simons 3-3, 81. Ozan Kökcü 3-4. Scheidsrechter: Michael Eijgelsheim. Geel: Yiandro Raap, Roy Steur, Muhlis Dagasan, Jesper Uneken (Jong PSV), Tibo Persyn, Dyon Dorenbosch (FC Eindhoven). Aantal toeschouwers: 743.

Jong PSV: Steur; El Meliani, Dagasan, Gil y Muinos, Oppegard (75. Jansen); Raap (83. De Guzman), Nassoh, Van den Heuvel; Houben (83. Zimuangana), Uneken, Kwaaitaal.

FC Eindhoven: Brondeel; Ognia (71. Persyn), Amevor, Limouri (71. Seedorf), Rego, Dahlhous; Dorenbosch, Van Doorm (63. Priske), Simons (80. Swerts); Rottier, Kökcü.