FC Eindhoven verliest derby

Eerste nederlaag van dit seizoen

Met vuurwerk en veel gezang werd de derby op de vrijdagavond ingeluid. In een kolkend Jan Louwers Stadion kon FC Eindhoven alleen geen punten winnen. Er werd met 1-2 thuis verloren tegen Helmond Sport. Helmond Sport kwam na ongeveer 25 minuten speeltijd op de 0-1 voorsprong, maar deze voorsprong was van korte duur. Evan Rottier zette de Blauwwitten op gelijke hoogte, nadat Helmond-keeper Wouter van der Steen een vrije trap losliet. De wedstrijd werd vroeg in de tweede helft beslist door Giannis-Fivos Botos, die de 1-2 van afstand binnen schoot.

FC Eindhoven kwam al vroeg in de wedstrijd voor het doel van de Helmonders. Tom Sas stuurde Ozan Kökcü weg langs de zijlijn. Kökcu kwam zijn man voorbij en kon een voorzet laag terugleggen op de inkomende Dyon Dorenbosch. De jonge middenvelder zag zijn inzet in de verre hoek gered worden door keeper Wouter van der Steen.

Helmond liet alleen niet zomaar over zich heen lopen. De Kattenmeppers begonnen met hoog op het veld druk te zetten en kwamen via Giannis-Fivos Botos en Enrik Ostrc met twee afstandsschoten dicht bij het Blauwwitte doel. Gelukkig kon Jorn Brondeel tot twee keer toe een redding verrichten.

Ozan Kökcü kwam vervolgens via een combinatie met Sven Simons tot aan de zestien. De aanvallende middenvelder legde de bal goed voor zijn linkerbeen en zorgde met zijn schot dat Wouter van der Steen een strekkende redding moest verrichten.

De uitploeg weet uiteindelijk in de eerste helft als eerste op het scorebord te komen. Na een goede fase van de Blauwwitten slaat Helmond Sport toe. Middenvelder Giannis-Fivos Botos steekt slim opkomende back Joeri Schroijen weg tussen de FCE-defensie. De back geeft een strakke lage voorzet tot aan KKD-tospcorer Martijn Kaars. Deze weet de voorzet makkelijk in het doel te werken. Na 24 minuten staat het 0-1 voor Helmond Sport.

De tegenstoot van FC Eindhoven kwam snel hierna. Sven Simons won een vrije trap aan de linkerkant van het Helmonds keepersgebied. Ozan Kökcü schoot de bal hard op keeper Wouter van der Steen, waarvoor de bal te moeilijk is. De keeper laat de bal los en FCE-topscorer Evan Rottier is er als de kippen bij. De aanvaller tikte de rebound in het Helmondse net en veranderd de score naar 1-1.

Een paar minuten later zijn de Blauwwitten zelfs nog dicht bij de voorsprong. In de counter wordt weer een aanval opgezet bij Ozan Kökcü, die de bal nogmaals aflevert bij Tom Sas op de flank. Evan Rottier loopt vrij voor het doel alleen bleek de voorzet van Sas net te scherp voor de spits.

Een eerste helft boordevol kansen voor beide ploegen zorgde uiteindelijk voor een 1-1 tussenstand bij het rustsignaal. FC Eindhoven had het merendeel van het balbezit, maar Helmond Sport wist in de counter toch een aantal keer gevaarlijk te worden.

Helmond Sport kwam na het rustsignaal fel uit de kleedkamer. Na balverlies in de eigen verdediging, van Rodrigo Rego die zijn eerste basisplek van het seizoen had, belandde de bal voor de voeten van Mohamed Mallahi. De aanvaller zet een actie in en creërde zo ruimte voor een schot. Het gekrulde schot spatte uiteen op de lat van Jorn Brondeel en hiermee kregen de Blauwwitten een vroegtijdige wake-up-call.

Eindhoven is vervolgens weer snel met een antwoord en stuurde voor de zoveelste keer op de avond Tom Sas langs de rechterflank de diepte in. Ditmaal is de voorzet perfect op het hoofd van Evan Rottier, echter kan de spits zijn kopbal net niet binnen de palen sturen.

In minuut 55 komt Helmond Sport door een verwoestende uithaal toch weer op voorsprong. De jonge Griekse middenvelder kan uit de draai uithalen. Zijn inzet vanaf de zestienmeterlijn vliegt in het dak van het Blauwwitte doel. Vlak na rust wordt het 1-2 voor Helmond Sport.

Een voorzet wordt een paar minuten hierna niet lekker verwerkt door FCE-aanvoerder Mawouna Amevor. De bal komt nogmaals voor de voeten van Grieks-jeugdinternational Giannis-Fivos Botos. De Griek poeierde de bal richting de kruising, maar Jorn Brondeel wist FC Eindhoven met een katachtige redding in de wedstrijd te houden.

De wedstrijd werd hierna minder kansrijk dan voorheen en er moest tot minuut 86 gewacht worden op een kans. Een bal over de Helmond sport verdediging kwam op het hoofd van Evan Rottier. De aanvaller legde de bal knap terug op de penaltystip. Uitgerekend FCE-aanvoerder Mawouna Amevor kon kansrijk voor de goal komen. Maar de aanvoerder schoot de bal uiteindelijk ruim over uit een zeer kansrijke positie. Dit schot luidde dan wel het slotoffensief van de Blauwwitten in.

Veel lange ballen werden in dit slotoffensief de Helmondse zestien ingeslingerd. Een schot van Justin Ogenia ging nog over bij de ingang van de extra tijd. August Priske kwam ook nog een keer vogelvrij in de vijfmeter, maar de Deense schutter kon zijn schot niet genoeg kracht meegeven. Ten slotte had Sven Simons bijna de gelijkmaker op zijn schoen. Een afvallende bal rolde voor schoenen van de jonge middenvelder, diens pegel kon nog maar nipt buiten de goal gehouden worden door uitblinkende keeper Wouter van der Steen. Het slotoffensief van de Blauwwitten zorgde voor veel kansen, maar jammer genoeg resulteerde dit niet meer in een doelpunt.

De eerste nederlaag voor FC Eindhoven dit seizoen is een feit. In de derby werd thuis 1-2 verloren van Helmond Sport. De ongeslagen reeks van de Eindhovenaren kwam in de tiende wedstrijd van het seizoen ten einde. Maandagavond speelt FCE weer een KKD-wedstrijd. De ploeg van Willem Weijs kan zich op de Herdgang gaan revancheren tegen Jong PSV. Kaarten halen voor de uitwedstrijd in de lichtstad? Klik dan hier om ze te bestellen.

FC Eindhoven-Helmond Sport 1-2 (1-1) 24. Martijn Kaars 0-1 28. Evan Rottier 1-1 56. Giannis-Fivos Botos 1-2. Scheidsrechter: Jesse Rozendal Geel: van Vlerken (Helmond Sport) Toeschouwers: 3276.

FC Eindhoven: Brondeel; Sas (65. Ogenia), Amevor, Limouri, Rego (65. Priske), Dahlhaus (81. Garden); van Doorm (81. Swerts), Dorenbosch, Simons, Kokcu; Rottier

Helmond Sport: Van der Steen; Bram van Vlerken, van den Eynden, Krätschmer, Schroijen (85. Culhaci); Ostrc, Botos (85. van Keilegom); Amuzu (87. Vankerkhoven), Kaars, Mallahi; Lorentzen (77. Alvaro)