Jort Borgmans: “Ook al spelen we niet meer voor de play-offs, het is een wedstrijd die er toe doet”

Morgen staat de Derby op het programma en niet zo maar een! Het is een historische Derby, want Helmond Sport en FC Eindhoven zullen voor de honderdste keer tegen elkaar strijden in de Eerste Divisie. Een eeuwige rivaliteit die gekenmerkt wordt door spanning, passie en verrassende wendingen. Met 37 overwinningen voor Helmond, 30 voor Eindhoven en 32 gelijke spelen, belooft deze jubileumwedstrijd een spektakel te worden waarbij beide teams alles op alles zullen zetten om de overhand te krijgen. In aanloop naar deze derby spreken wij Jort Borgmans, die na zijn invalbeurt tegen Telstar zal starten tegen Helmond Sport.

Jort Borgmans, die vorige wedstrijd inviel voor de geblesseerde Jorn Brondeel en morgen de wedstrijd tegen Helmond Sport zal keepen, kijkt vol enthousiasme uit naar deze confrontatie. “Ja, ik heb er natuurlijk heel veel zin in,” – Borgmans. “Heel klote voor Jorn natuurlijk, zo aan het einde van het seizoen. Ik snap dat hij het graag uit wil spelen, maar voor mij weer een mooie kans en gelijk weer een leuke wedstrijd.”

Helmond Sport heeft dit seizoen laten zien dat het in eigen huis in vorm is, met slechts vier nederlagen op hun eigen grondgebied. Aan de andere kant staat FC Eindhoven, dat afgelopen week voor de zestiende keer dit seizoen gelijk speelde. Een statistiek die hen op het randje van de geschiedenis plaatst, aangezien ze de tweede ploeg kunnen worden in de afgelopen dertig jaar van de Eerste Divisie met zeventien gelijke spelen in één seizoen.

Borgmans voelt de gretigheid en de spanning van de derby. “Het is mijn achtste jaar nu bij de club dus ik voel me echt een Eindhovenaar,” zegt hij. “En vroeger toen ik nog hier in de jeugd speelde kwam ik ook kijken bij de derby’s en dat is toch altijd wel speciaal.”

Hoewel FC Eindhoven niet meer strijdt om de play-offs, benadrukt Borgmans de betekenis van deze wedstrijd. “Het is mooi dat ik nu tegen Helmond Sport kan spelen,” legt hij uit. “Het is niet zomaar die twee wedstrijden nog uitspelen, maar het is wel echt de derby bij Helmond en daarna nog een Brabants duel.” Met zijn familie die de wedstrijd zal bijwonen, voelt Borgmans de extra steun. “Mijn ouders, m’n zus en mijn vriendin komen kijken,” deelt hij met een glimlach.

Een andere speler om in de gaten te houden bij FC Eindhoven is Evan Rottier, die op de rand staat van een persoonlijke mijlpaal. Met negen doelpunten tot nu toe dit seizoen, kan hij de tweede speler van FC Eindhoven worden die dit seizoen minimaal tien goals op zijn naam heeft staan. Een prestatie die alleen eerder is bereikt in het seizoen 2021/2022.

Hoewel de aanloop naar deze wedstrijd niet heel anders is dan normaal, moet Borgmans toch toegeven dat hij wellicht iets meer aandacht besteedt aan de tegenstander nu hij in de basis start. “Ik bereid me niet per se anders voor op deze wedstrijd dan op andere wedstrijden,” zegt hij. “Ik zal wat meer beelden bekijk van de tegenstander, maar verder bereid ik mij altijd hetzelfde voor.”

Over de prestatiedruk die gepaard gaat met het keepen, blijft Borgmans nuchter. “Er is altijd wel een prestatiedruk, maar ik weet wel hoe ik daar mee om moet gaan,” legt hij uit. “Er zijn wat trucjes waardoor je wat meer zelfvertrouwen kunt kweken, jezelf lekker in de wedstrijd kan werken en focus te houden.”

Borgmans heeft duidelijke ambities voor de toekomst. “Ik wil heel graag hier eerste keeper worden en ik zie dat ook wel gebeuren in de toekomst,” zegt hij hoopvol. “En ik hoop dat daar deze zomer meer duidelijkheid over komt voor richting de toekomst.”

Met Borgmans gemotiveerd op doel bij FC Eindhoven, belooft de honderdste confrontatie tussen Helmond Sport en FC Eindhoven een spannende strijd te worden.

Ben jij er met dit historisch moment bij?