FC Eindhoven start verkennend onderzoek naar nieuwbouw stadion

FC Eindhoven gaat een verkennend onderzoek starten naar de haalbaarheid van een mogelijk nieuw stadion in de Genneper Parken. FC Eindhoven trekt hierin de kar. Gemeente Eindhoven heeft een positieve grondhouding tegenover de plannen en in het onderzoek pakt de gemeente haar faciliterende rol. Daarnaast vinden op korte termijn in het huidige stadion enkele ontwikkelingen plaats.

TOEKOMSTIG JAN LOUWERS STADION
In de eerste helft van dit jaar heeft FC Eindhoven, samen met onderzoeksbureau Hypercube, een verkennend onderzoek gedaan naar de toekomst van het Jan Louwers Stadion. Ons stadion, gebouwd in 1934, heeft een bijzondere plek in het hart van de club én de stad. Tegelijkertijd is het verouderd, weinig duurzaam en sluiten de faciliteiten niet meer aan bij de huidige wensen van supporters, spelers en sponsoren. Ook het voldoen aan moderne veiligheidseisen wordt steeds uitdagender. Bovendien zorgt de ligging voor knelpunten in de mobiliteit in het hart van de Genneper Parken.

De conclusie uit het verkennende onderzoek: de club heeft behoefte aan een toekomstbestendig stadion dat niet alleen de sportieve ambities van FC Eindhoven ondersteunt, maar ook bijdraagt aan de ontwikkeling van de Genneper Parken en de stad als geheel. De eerste resultaten van dit vooronderzoek zijn gedeeld met de gemeente Eindhoven, die positief heeft gereageerd en heeft aangegeven een vervolgonderzoek te ondersteunen. In het vervolgonderzoek dat in de komende maanden wordt uitgevoerd staan bepaalde thema’s waaronder een verplaatsing van het stadion binnen de Genneper Parken, een duurzaam stadion en multifunctionele inzetbaarheid centraal.

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd met behulp van onafhankelijke externe bureaus moet antwoord geven op vragen over de ruimtelijke inpassing, duurzaamheid, multifunctionele mogelijkheden én financiële haalbaarheid. FC Eindhoven wil daarbij nadrukkelijk in gesprek met supporters, leden van de businessclub, de andere bewoners van de Genneper Parken en deskundigen uit verschillende vakgebieden zoals Trefpunt Groen, om samen te kijken hoe dit plan zo goed mogelijk kan aansluiten bij ieders wensen.

Juul van Hout, lid van de Raad van Commissarissen van FC Eindhoven en voorzitter van de onderzoekscommissie: “Het Jan Louwers Stadion heeft ons jarenlang trouw gediend, maar het is tijd om vooruit te kijken. Een nieuw stadion moet niet alleen een impuls geven aan de club, maar ook aan de Genneper Parken en de stad. Daarom ben ik blij dat de gemeente haar steun heeft uitgesproken om dit samen met ons verder te onderzoeken.”

Pieter Nieuwenhuis, directeur van Hypercube: “We zien hier een unieke kans om sport, natuur, duurzaamheid en innovatie samen te brengen in een plan dat past bij de stad Eindhoven. De ambities van FC Eindhoven sluiten goed aan bij bredere maatschappelijke doelen. Wij zijn enthousiast over het potentieel dat hier ligt.”

Algemeen directeur Peter Bijvelds: “Ik kwam natuurlijk al jaren in dit stadion als bezoeker en nu is het mijn werkplek. In mijn werkzame tijd hier bij FCE ben ik de gebreken van dit huidige stadion tegengekomen. Het stadion heeft zeker z’n charme maar is in de huidige vorm onvoldoende toekomstbestendig.”

Wethouder sport Maes van Lanschot (CDA): “Als gemeente hebben we een positieve grondhouding over de sportieve plannen en duurzame uitgangspunten van een nieuw stadion voor FC Eindhoven in de Genneper Parken. Dat verkennen we in een onderzoek waarin FC Eindhoven als initiatiefnemer het voortouw neemt en de gemeente de plannen toetst.”

Lees hier de collegebrief.

Met dit onderzoek zet FC Eindhoven een serieuze stap richting een mogelijk nieuw stadion en daarmee misschien wel een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van onze club.

Tekst gaat verder onder de foto

KORTE TERMIJN AANPASSINGEN
Wat gaat er gebeuren?
De afgelopen seizoenen kwamen alle bezoekers op de publiekstribune binnen via één ingang, vanaf het seizoen 2025-2026 zullen er drie supportersingangen geopend zijn. Daarbij verdelen we het stadion in vier publiekssectoren: Vak B & C, Vak D & E, Vak F, G & H en Vak I, J & K.

In alle vier de sectoren gaat de club voor een verbetering van de faciliteiten zoals horecapunten, toiletten en uitstraling. De plannen zijn concreet, maar de club is voor de realisatie hiervan afhankelijk van verschillende partijen waardoor de realisatie van sommige aanpassingen wellicht niet voor aanvang seizoen geregeld is. Zo liggen er conceptplannen voor de verfraaiing van het supportershome, een safe standing tribune op vak D & E en een vernieuwd horecaplein tussen vak J & K. Voor de competitiestart zal de club concreet communiceren omtrent het vernieuwde stadionbezoek.

Waarom deze aanpassingen?
In 2022 heeft de club, met het oog op een mogelijke promotie, een 2-meting audit laten uitvoeren in het Jan Louwers Stadion door het Auditteam Voetbal en Veiligheid. Uit onder andere dit rapport blijkt dat het huidige stadion niet aan alle licentie eisen voor Eredivisie voetbal voldoet, hetgeen de club nastreeft. Direct is in samenwerking met de gemeente geïnvesteerd in een nieuw camerasysteem en een commandoruimte. Verder is sectorscheiding een licentie-eis vanuit de KNVB en een wens vanuit de lokale driehoek voor betere beheersing van supportersstromen, efficiëntere toegangscontrole en geen ongecontroleerde verplaatsingen in het stadion. Momenteel voldoet de club niet aan deze eis. Sectorscheiding biedt daarnaast kansen voor een nog meer gastvrije wedstrijdbeleving. Denk aan een vlottere in- en uitstroom voor bezoekers op drukke wedstrijddagen en specifieke voorzieningen, comfort en belevingskansen per sector.

“Zowel de lange termijn plannen als de korte termijn aanpassingen brengen ons dichterbij ons doel”, zegt Peter Bijvelds. “We willen allemaal meer bij FC Eindhoven maar zullen gestaag en op onze eigen manier stappen vooruit moeten zetten. Daar hebben we iedereen bij nodig, op naar een succesvolle toekomst voor FC Eindhoven!”