Even voorstellen: Samir Toub

Sinds januari is Samir Toub weer terug als voorzitter bij FC Eindhoven FutsalTijd om hem beter te leren kennen en te vragen naar zijn doelen bij de Blauw-Witten.  

Wie is Samir Toub? ‘Ik ben 38 jaar, geboren en getogen Eindhovenaar en net begonnen aan mijn 2e termijn als voorzitter van FC Eindhoven Futsal. Naast voorzitter van FC Eindhoven Futsal ben ik kandidaat kamerlid en raadslid voor GroenLinks en werk ik bij Springplank.’

Hoe bevallen de eerste weken na terugkomst? 

‘De eerste weken zijn top! Het voordeel van al een keer aan het roer te hebben gestaan is dat je veel mensen kent en ook de structuren van de club. Eigenlijk ben ik nooit echt weggeweest, ook omdat ik nog bij de Raad van Advies zat.’

Wat heb je na je eerste periode als voorzitter gedaan? 

‘Na mijn eerste periode ben ik me meer gaan richten op de politiek. Inmiddels ben ik een aantal jaren raadslid voor GroenLinks Eindhoven en op 17 maart kunnen mensen op me stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen voor GroenLinks. Ik sta op plek 28 en ben vereerd dat ik op de lijst mag staan. Het zaalvoetbal heb ik nooit verlaten want ik ben 2 jaar voorzitter geweest van de Eredivisie Coöperatie Zaalvoetbal. Alle clubs in de landelijke Eredivisie zijn daar aangesloten.’ 

Waarom heb je destijds besloten om te stoppen als voorzitter? 

‘Ik heb de club verlaten omdat ik wist dat ik het erg druk zou krijgen met mijn werk bij Springplank (we helpen dak- en thuisloze naar werk en woning) en met de politiek.’

Wat kan je vertellen over jouw eigen sportachtergond 

‘Ik ben een matige voetballer, maar een grote liefhebber van het zaalvoetbal. Al een jaar of 20 rijd ik door heel Nederland en België voor een mooie zaalvoetbalwedstrijd. Voor mij is dit toch echt de mooiste sport van allemaal. Ik ben ook blij dat ik met vrienden kan voetballen, al is dat helaas door de coronacrisis al een hele lange tijd niet mogelijk.’

Hoe zie je de huidige ontwikkelingen in het zaalvoetbal? 

‘De huidige ontwikkelingen in het zaalvoetbal zijn hoopvol, maar ook uitdagend. Uitdagend omdat er nog steeds clubs zijn die naar mijn mening te beperkt denken. Vanuit de eigen club en (on) mogelijkheden. We kunnen zoveel meer bereiken met deze prachtige sport. Maar dan moeten we elkaar vasthouden en ambities tonen. Een EK in eigen land staat voor de deur, onze sport is attractief en snel. Dus een prachtige kijksport en ik durf te zeggen dat we maatschappelijk heel veel impact (kunnen) maken. Eerder hebben we als FC Eindhoven een prachtig maatschappelijk project gehad waarin we zaalvoetbal koppelen aan jongeren in de verschillende wijken in Eindhoven. Er ontstaan dan prachtige verbindingen.’

Wat wil je bereiken met FC Eindhoven Futsal? 

‘Samen met de BVO en Eindhoven AV is er een echte grond voor samenwerking om het bolwerk daadwerkelijk te laten werken. De komende maand worden daar serieuze stappen in gezet. Ik denk echt dat we iets unieks hebben in Nederland en dat we dat veel meer moeten laten werken, vertellen en ervaren. Vanuit het zaalvoetbal werken we daar graag aan mee. De Blauw-Witten familie krijgt echt vorm!’

Wat kan je vertellen over hoe de komende periode eruit gaat zien voor het 1e team van FC Eindhoven Futsal? 

‘Ik hoop er persoonlijk nog op dat we dit seizoen (in een aangepaste vorm) nog gaan spelen. Het zou moeten kunnen wat ons betreft en het is ook nodig. We hebben verschillende internationals die richting een EK gaan. Willen we goed voor de dag komen in 2022 voor het EK heb je ook een sterke competitie nodig.’  

Wat doen de spelers van FC Eindhoven Futsal op dit moment om fit te blijven? Is er contact met de spelers? 

‘De spelers blijven vooral fit vanuit thuis. Ze doen hun best door alle beperkingen heen. Maar is nu natuurlijk een slecht verhaal want zaalvoetbal is een teamsport. Trainer Jan houdt ze uiteraard scherp en als we wel zouden kunnen starten heb je altijd een aantal weken dat je kunt “optrainen”.’

Waar ben je nu mee bezig op voetbalgebied?  

‘We zijn volop bezig om te kijken naar de effecten van de coronacrisis en altijd richting het volgend seizoen dat er weer een team staat dat voor de prijzen speelt! Maar heb dit seizoen nog niet losgelaten…’

Wat is je mooiste moment bij FC Eindhoven Futsal? 

‘Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt bij FC Eindhoven. Als je al lang bij de club bent heb je heel wat prijzen, Europese trips en prachtige wedstrijden meegemaakt. Als ik dan 1 moment moet kiezen is het de barbecue bij Thieu en Ria. Top supporters die nu al een aantal keren voor supporters, spelers, staf en bestuur een grote barbecue hebben georganiseerd. Een grote familie die bij elkaar komt, prachtige herinneringen aan.’