FC Eindhoven klaar voor eerste bekerronde

TOP Oss is de tegenstander

Het is na maanden competitievoetbal dan eindelijk weer tijd voor bekervoetbal. Vorig jaar werd het bekerseizoen ingeleid met een 1-0 overwinning tegen Willem II in het eigen Jan Louwers Stadion. In die wedstrijd kon Ozan Kökcü de Blauwwitten al snel in de wedstrijd op voorsprong schieten en met deze snelle goal ook de wedstrijd beslissen. Dit jaar zal FCE ook weer voor bekersucces gaan. In het Frans Heesen Stadion zal aanstaande donderdag speelronde nummer 1 in de TOTO KNVB beker worden afgetrapt.

Over TOP Oss

TOP Oss is in de Keuken Kampioen Divisie van start gegaan met een, op zijn zachtst gezegd, minder seizoen. De ploeg van Ruud Brood kon al negen nederlagen noteren na de eerste twaalf wedstrijden en heeft vooral moeite met het maken van doelpunten. Tot nu toe bleef TOP Oss al zeven wedstrijden doelpuntloos. Zo is TOP Oss tot op heden de minst scorende ploeg in de Eerste Divisie.

Afgelopen vrijdag speelden de Ossenaren nog uit in Velsen-Zuid tegen mede-laagvlieger Telstar. In het 711 Stadion verloor Top Oss met 1-0 door een late treffer van Telstar-aanvoerder Mitch Apau. Telstar stond in deze wedstrijd al na 5 minuten met 10 man op het veld, maar ondanks vele kansen konden de Ossenaren geen bal achter doelman Joey Houweling krijgen.

De laatste overwinning kwam twee weken geleden tegen Jong FC Utrecht. In deze thuisoverwinning kwam TOP Oss twee keer tot scoren, waarnaast ze ook nog een clean sheet hielden. Via de snelle buitenspeler Joshua Zimmermann kwam de ploeg uit Oss al vroeg in de wedstrijd op een voorsprong. NEC-huurling Maxim van Peer wist in de slotminuten een beslissende 2-0 op het scorebord te zetten, beiden goals waren voor de aanvallers de enige dit seizoen.

Voor de ploeg uit Oss kwam er in de beker weinig plezier bij kijken de laatste jaren. De afgelopen drie jaar moesten de Ossenaren in speelronde één al afscheid nemen van het toernooi. De ploeg van Ruud Brood zal deze bekerreeks en de slechte competitiereeks aanstaande donderdag willen revancheren om nog iets van het seizoen te kunnen maken.

Historische Balans

Dit Brabantse bekeronderonsje is de eerste tussen de twee ploegen uit Noord-Brabant. In de competitie was dit affiche daarentegen wel vaker te aanschouwen. FC Eindhoven was in totaal 31 keer te gast in het Frans Heesen Stadion. Hierin werd negen keer een overwinning behaalt en zeven keer moesten de Blauwwitten de punten delen in Oss.

De laatste uitoverwinning tegen TOP Oss was twee seizoenen geleden. In deze wedstrijd kwamen de Blauwwitten door een kopgoal van FCE-Aanvoerder Mawouna Amevor al vroeg op een 1-0 voorsprong. De Ossenaren konden voor rust nog wel iets terugdoen. Een omhaal van TOP-Oss spits Kay Tejan zette de thuisploeg weer op gelijke hoogte om met een gelijke stand de kleedkamer in te gaan. FC Eindhoven liet na rust lang op zich wachten maar uiteindelijk kwam daar de beslissende 1-2. Jasper Dahlhaus en Justin Ogenia speelden met een één-tweetje vijf verdedigers weg en zodoende kon Dahlhaus de winnende treffer koeltjes binnenschuiven.

Een editie uit de geschiedenisboeken vond plaats op 6 December 1997. In de uitwedstrijd wist toenmalig FC Oss-speler Jerry Taihuttu zich in een illuster rijtje met Johan Cruijff en Marco van Basten te schieten. In een 7-2 nederlaag voor de Blauwwitten, scoorde de TOP-Oss spits maar liefst 6 keer. Hiermee kon de aanvaller van Molukse afkomst op dat moment het record van 6 doelpunten in één competitiewedstrijd evenaren. Jerry Taihuttu sloot zijn carrière toevallig nog af bij FC Eindhoven. De spits speelde 14 wedstrijden voor de Blauwwitten waar hij in totaal tot zes doelpunten kwam.

Wil jij ook bij de wedstrijd zijn? Haal dan hier je tickets! Er zijn nog plekken over voor in de bus!