Bevrijdende overwinning op Bevrijdingsdag voor FCE

FC Eindhoven zeker van Play-Offs na 1-2 zege op Roda JC Kerkrade

FC Eindhoven heeft met 1-2 weten te winnen van Roda JC Kerkrade. De eerste helft in Zuid-Limburg was erg slordig waardoor de kleedkamers met 0-0 score werden opgezocht. Na de rust kwamen de Eindhovenaren snel op voorsprong via Dyon Dorenbosch, maar incasseerden ook snel de gelijkmaker via Dylan Vente. In de slotfase werd dan toch nog de 1-2 gemaakt door Mawouna Amevor uit een strafschop.

Door de overwinning stijgt FCE naar een zesde plek op de ranglijst. Ook goed nieuws van de andere velden, want door het gelijkspel van Telstar en Willem II is deelname aan de Play-Offs verzekerd!

FC Eindhoven verscheen ongewijzigd aan de aftrap ten opzichte van de overwinning van afgelopen vrijdag. Rob Penders was tevreden na de overwinning op de Utrechtse beloftenploeg en liet voor de derde week op rij dezelfde elf spelers aan de aftrap verschijnen.

Beide ploegen begonnen slordig aan de wedstrijd. Aan beide kanten werden veel fouten gemaakt waardoor er weinig kansen werden gecreëerd. Na een kleine tien minuten creëerden de Eindhovenaren de eerste kans van de wedstrijd. Brian De Keersmaecker stoomde recht door het midden van het veld op naar het zestienmetergebied. De Belgische middenvelder haalde van net buiten het zestienmetergebied hard uit, maar doelman Rody de Boer verwerkte deze knal met een goede redding tot een hoekschop.

Enkele minuten later was het Roda JC Kerkrade dat via een voorzet van Arjen van der Heijde bijna de openingstreffer wist te maken. De voorzet ging aan iedereen voorbij en vloog maar rakelings langs het doel van Nigel Bertrams. De Blauwwitten reageerden echter snel. Na een vlotte combinatie gaf Charles-Andreas Brym met een prachtig hakje de bal mee aan Naoufal Bannis. De spits van FCE gaf de bal voor, maar wist niemand te bereiken.

Na een half uur gespeeld te hebben werd de ploeg uit Kerkrade weer gevaarlijk. Na een rommelige aanval kwam de bal in het zestienmetergebied bij Dylan Vente terecht. De spits van de Koempels had een klein beetje ruimte en haalde meteen uit. Collin Seedorf gooide zich voor de uithaal en verwerkte het schot tot een hoekschop.

Vlak voor rust waren de Zuid-Limburgers de gevaarlijkere ploeg. Twee keer werd de ploeg van Edwin de Graaf gevaarlijk via Dylan Vente. De oud-spits van Feyenoord schoot één keer de bal in het zijnet, terwijl zijn andere poging knap door Nigel Bertrams werd gepareerd. Enkele momenten later zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 0-0 stand op het scorebord.

Vrijwel direct na rust kregen de Kerkradenaren een enorme kans op de openingstreffer. Met een prachtige pass vanuit het middenveld werd Sami Ouaissa vrij voor Nigel Bertrams gezet. De buitenspeler tikte de bal net naast waardoor de Eindhovenaren aan een achterstand ontsnapten. De Blauwwitten werden wakker geschud en beten direct van zich af. Charles-Andreas Brym veroverde de bal op eigen helft en stak het hele veld over. De Canadees sprintte iedereen eruit en gaf de bal laag voor. De voorzet ging aan Naoufal Bannis voorbij, maar achter de spits rende nog Dyon Dorenbosch. De centrale verdediger van FCE bleef kalm en schoof de bal binnnen voor de openingstreffer: 0-1.

De voorsprong was echter maar van korte duur. Want enkele minuten later kopte Dylan Vente de gelijkmaker al binnen. De ploeg van Edwin de Graaf speelde de aanval goed uit en bereikte een geheel vrijstaande Dylan Vente. Deze keer maakte de spits zijn kans wel af en zorgde hij voor de gelijkmaker.

Na ruim een uur spelen wisten de Eindhovenaren na een goed opgezette aanval dreigend te worden. Tibo Persyn gaf de bal uitstekend mee aan Pjotr Kestens die een teruggetrokken voorzet gaf. Met de voorzet bereikte hij Charles-Andreas Brym die de bal verlengde naar Naoufal Bannis. De spits van de Blauwwitten worstelde met de bal waardoor hij niet tot een schot kwam en de bal werd veroverd. Even later toonde Charles-Andreas Brym weer zijn klasse. Dribbelend en combinerend door het zestienmetergebied van Roda JC Kerkrade creëerde hij met een briljante lichaamsschijnbeweging ruimte voor een schot. De Canadees schoot op doel, maar stuitte op doelman Rody de Boer.

Na bijna tachtig minuten spelen lieten de Limburgers weer van zich horen. Via de zijkant sneed Arjen van der Heijden naar binnen en besloot van een grote afstand uit te halen. Zijn poging vloog gevaarlijk met een stuit op het doel van Nigel Bertrams af, maar de doelman van de Blauwwitten maakte geen fout en voorkwam de 2-1.

In de slotfase van de wedstrijd werd Charles-Andreas Brym diep gestuurd. Wederom was hij sneller dan zijn tegenstander en eerder bij de bal. De Canadese aanvaller kapte zijn tegenstander uit waarna hij ogenschijnlijk naar de grond gewerkt. Toch besloot scheidsrechter Erwin Blank geen strafschop te geven. Even later ontsnapte Brym weer aan zijn tegenstander, deze keer gaf hij de bal voor op de meegekomen Ozan Kökcü. De invaller haalde uit, maar zag zijn inzet gekeerd worden door een Nils Röseler. De verdediger gebruikte hierbij zijn hand waardoor Erwin Blank de bal nu wel op de stip legde. Aanvoerder Mawouna Amevor ging achter de bal staan en schoot de bal keurig de hoek: 1-2.

Volgende week speelt FCE voor de laatste keer dit reguliere KKD seizoen in het eigen Jan Louwers Stadion. De laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen is een De Derby tegen Helmond Sport. De wedstrijd zal op vrijdag 12 mei om 20:00 uur worden afgetrapt. Kaarten voor dit duel zijn verkrijgbaar op fc-eindhoven.nl/tickets.

Roda JC Kerkrade – FC Eindhoven 1-2 (0-0) 51. Dyon Dorenbosch 0-1, 54. Dylan Vente 1-1, 86. Mawouna Amevor 1-2 (strafschop). Scheidsrechter: Erwin Blank. Geel: Niek Vossebelt, Nils Röseler (Roda JC Kerkrade). Brian De Keersmaecker, Ozan kökcü (FC Eindhoven). Aantal toeschouwers: 6241.

Roda JC Kerkrade: De Boer; Reith, Röseler, Joppen, Bijleveld, Sieben (83. Daneels); Vossebelt, Ouaissa, Schuurman; Van der Heide (83. Sposito), Vente.

FC Eindhoven: Bertrams; Persyn, D. Dorenbosch, Amevor, Seedorf, Dahlhaus (58. Rego); Van Doorm (58. Rottier), De Keersmaecker, Kestens (72. Kökcü); Brym (89. Janssen), Bannis (72. Mokhtar).