zaterdag 20 juli 2019
16:00 uur

Tibo en Tibeau beslissen derby: 3-2

De derby tegen Helmond Sport werd maandagavond voor 2419 toeschouwers gespeeld. Helmond Sport ging met een 0-1 voorsprong de rust in. Na rust zorgde Tibo Van de Velde met twee schitterende doelpunten voor een 1-2 voorsprong. Snel daarna kwam Helmond Sport weer op gelijke hoogte, Tibeau Swinnen zou er met zijn 3-2 voor zorgen dat de volle buit in Eindhoven bleef.


Binnen een minuut kon FC Eindhoven de eerste grote kans noteren via Elton Kabangu. Na een kort sprintduel kon hij afwerken op het Helmondse doel, maar zijn schot werd gekeerd door Helmond Sport-doelman Stijn van Gassel. Even later kregen de bezoekers uit Helmond de eerste serieuze kans. Arne Naudts ontving de bal in het zestienmetergebied van de Blauw-Witten. Een paar meter voor het doel van Thomas Hooyberghs werkte hij de bal in het zijnet.
Een aantal minuten later was het weer de ploeg van Roy Hendriksen die een kans kreeg. Na een kopbal van Jellert Van Landschoot kon Giovanni Hiwat een poging wagen. Thomas Hooyberghs wist het schot van de Helmonder te pareren.
De bezoekers kwamen na iets minder dan een halfuur spelen op voorsprong. Rochdi Achenteh gleed, een paar meter buiten het zestienmetergebied, uit. Arne Naudts kon van het balverlies profiteren en werkte de bal achter Thomas Hooyberghs: 0-1.
Branco van den Boomen nam het doel van de Helmonders kort voor rust nog onder vuur. Zijn inzet vloog in het zijnet, zodat er met een 0-1 stand gerust werd.


De eerste grote kans van de tweede helft kwam op naam van de uitploeg. Ron Janzen kreeg vanuit de kluts de bal voor zijn voeten en schoot hard tegen de paal. Een paar minuten later waren de Blauw-Witten voor het eerst gevaarlijk in het tweede bedrijf. Elton Kabangu schoot vanuit een moeilijke hoek, maar Stijn van Gassel zat er nog aan om de bal tot hoekschop te verwerken.
Niet veel later stond het 1-1. Tibo van de Velde schoot, na een soloactie op het middenveld, prachtig binnen. Helmond Sport leek een paar minuten later op gelijk hoogte te komen. Wonder boven wonder kreeg Jordy Thomassen de bal niet in de goal. De kansen volgden elkaar in rap tempo op in deze fase van de wedstrijd want niet lang na de grote kans van de Helmonders kwamen de Blauw-Witten op voorsprong. Wederom was het Tibo van de Velde die na een vergelijkbare actie zoals bij zijn eerste doelpunt, wist te scoren, 2-1.
Na het doelpunt van FC Eindhoven kreeg Helmond Sport weer een grote kans. En weer was het Jordy Thomassen, die deze keer tegen de paal schoot.
In de 62e minuut bracht Arne Naudts Helmond Sport weer op gelijke hoogte. Hij wist Thomas Hooyberghs in de verre hoek te passeren: 2-2.
Het zou weer een doelpuntrijke avond worden want na 70 minuten kwam FC Eindhoven opnieuw op voorsprong. Tibo van de Velde was ditmaal met een voorzet belangrijk bij het doelpunt. Tibeau Swinnen schoot van dichtbij zijn tweede van het seizoen binnen, 3-2.
Beide ploegen creëerden in de slotfase nog een aantal kansen. De defensie van FC Eindhoven wist een gelijkmaker te voorkomen. De mannen van David Nascimento sleepten na een enerverende avond en roerige slotfase de overwinning over de streep. Eindstand: 3-2.


Vrijdag 13 april gaan de Blauw-Witten op bezoek bij Go Ahead Eagles. Vrijdag 20 april speelt FC Eindhoven thuis tegen Almere City FC. Tickets zijn verkrijgbaar via FC-Eindhoven.nl/tickets.


FC Eindhoven – Helmond Sport 3-2 (0-1) 28. Arne Naudts 0-1 52. Tibo van de Velde 1-1. 54. Tibo van de velde 2-1. 62. Arne Naudts 2-2 70. Tibeau Swinnen 3-2 Scheidsrechter: Rob Dieperink. Gele kaart: Rochdi Achenteh (FC Eindhoven). Toeschouwers: 2419.


FC Eindhoven: Hooyberghs; Horsten (83. De Silva), De Wilde, Loof, Van Landschoot; Achenteh, van den Boomen, Swinnen; Van de Velde (86. El Hasnaoui), Van Vaerenbergh (66. Thomas), Kabangu.

Helmond Sport: Van Gassel, Van Koesveld, Janzen, Warmolts, Hiwat, Bourdouxhe (82. Vicento), Naudts, Zeldenrust, Thomassen, De Braal (71. Verkoelen), Zwanen (63. Van Lankveld).

 

Fotografie: Johan Manders