vrijdag 24 augustus 2018

Opnieuw zeperd voor FC Eindhoven

De 25e speelronde bracht Jong AZ naar het Jan Louwers Stadion. De Alkmaarders kwamen, na de 2-0 overwinning op Fortuna Sittard van maandag 12 februari, met een goed gevoel naar Eindhoven. Het werd een teleurstellende avond voor de Blauw-Witten. De ploeg uit Alkmaar wist met 1-3 te winnen.

Binnen vijf minuten werd Jong AZ de optimale kans geboden om op voorsprong te komen. Na een overtreding op Kai Koreniuk, van Augustine Loof, kende de Belgische arbitrage een strafschop toe. Ferdy Druijf wist de Alkmaarders op voorsprong te zetten. Zijn inzet ging via de paal het doel in. Ruud Swinkels dook richting de goede hoek maar zag het schot voorbij vliegen.
Na een overtreding, net buiten de zestien, kregen de Blauw-Witten de eerste grote kans om terug te komen in de wedstrijd. Aanvoerder Branco van den Boomen ging achter de bal staan. Zijn vrije trap vloog de verre hoek in, 1-1. Keeper Nick Olij was kansloos.
Niet veel later, in de 20e minuut kwam Jong AZ weer op voorsprong. Balverlies van Augustine Loof zorgde ervoor dat Kai Koreniuk de diepte in gestuurd kon worden. Hij gaf de bal voor het doel en wederom was het Ferdy Druijf die voor Jong AZ het net wist te vinden. Een meter voor het doel had hij de bal voor het intikken.
Vijf minuten voor rust moest FC Eindhoven een nieuwe domper incasseren. Ruud Swinkels raakte na een ongelukkige botsing in het zestienmetergebied geblesseerd en moest per brancard het veld verlaten. Hij werd vervangen door Thomas Hooyberghs. Als klap op de vuurpijl wist Jong AZ vlak voor rust weer te scoren, Kai Koreniuk schoot oog in oog met Hooyberghs de bal nog tegen de keeper aan. Via een gelukkige rebound kwam de bal tegen het been van Koreniuk en vloog de bal in het doel, 1-3.

De tweede helft begon met veel fouten van beide ploegen, de eerste grote kans van het tweede bedrijf kwam op naam van Koreniuk. Een-op-een schoot hij echter recht op doelman Hooyberghs af. Balverlies op het middenveld van Branco van den Boomen was aanleiding voor de tweede grote kans van de Alkmaarders. Na een voorzet werd het schot van Druijf dapper geblokkeerd door Kyle de Silva.
Mart Lieder schoot namens de Blauw-Witten na een dik kwartier voor het eerst richting doel. Zijn schot ging rakelings naast en doelman Olij hoefde niet in actie te komen. In de 73e kreeg FC Eindhoven de eerste 'grote' kans. Een goede voorzet van Kyle de Silva werd op doel geschoten door Mart Lieder. De keeper kon de bal vrij eenvoudig pakken.
Een moment later kwam Jong AZ met tien man te staan, een tweede gele kaart betekende het einde van de wedstrijd voor Joris Kramer.
In de slotfase gingen de Blauw-Witten nog op jacht naar een treffer, tot grote kansen kwam de ploeg niet. Het laatste gevaar kwam van de gasten, maar er werd niet meer gescoord. Eindstand in het Jan Louwers Stadion, 1-3.

Volgende week vrijdag bezoekt FC Dordrecht het Jan Louwers Stadion. Tickets zijn te bestellen via fc-eindhoven.nl/tickets.

FC Eindhoven – Jong AZ 1-3 (1-3) 5. Ferdy Druijf, 15. Branco van den Boomen, 20. Ferdy Druijf. 45+2. Kai Koreniuk, Scheidsrechter: Wesley Alen (Bel). 74. Rode kaart: Joris Kramer (Jong AZ, 2x geel). Gele Kaart: Tibo Van de Velde (FC Eindhoven), Justin Bakker (Jong AZ). Toeschouwers: 1.986.

FC Eindhoven: Swinkels (43. Hooyberghs); De Silva, Kortstam, Matthys, Loof (59. El Hasnaoui); Van den Boomen, Van de Velde (63. Kada), Achenteh; Van Landschoot, Lieder, Kabangu
Jong AZ: Olij, Georgen, Van Eijden, Bakker, Kramer, Hoedemakers, Kaandorp (76. Church), Reijnders, Druijf (62. Duin), Einarsson, Koreniuk (90. Hardijk).

Fotografie: Johan Manders