maandag 29 januari 2018

• Lrstrafschoppen tegenhouden op basis van gevoel en datarr

‘’Strafschoppen tegenhouden op basis van gevoel en data’’

Deze week kijkt keeperstrainer Maikel Aerts vooruit naar de uitwedstrijd tegen De Graafschap en vertelt hij het geheim achter het stoppen van een strafschop. Maikel speelde als doelman onder meer voor Feyenoord en Hertha BSC. Tegenwoordig is hij keeperstrainer aan de Aalsterweg. Hier traint hij met doelmannen Jonathan Waterberg, Thomas Hooyberghs en Ruud Swinkels.

Laatstgenoemde wist dit seizoen al twee keer een strafschop te keren. Wat is het geheim achter het stoppen van een penalty? “Vaak kun je wel iets van een speler aflezen aan de manier hoe hij achter de bal staat. Het rare is, meestal heb je een bepaald gevoel dat je weet waar de bal komt. Zo speelde ik met Willem II uit tegen Ajax met Luis Suarez in de spits. Hij had al drie of vier strafschoppen, vanuit de keeper gezien, rechts geschoten. Voorafgaand aan de wedstrijden zeiden ze dus tegen mij op basis van eerdere strafschoppen dat ik bij een penalty naar rechts zou moeten gaan. Maar ik had het gevoel dat hij naar links zou gaan. Uiteindelijk kreeg Ajax een strafschop. Suarez schoot hem inderdaad links in en ik pakte hem. Het is een combinatie van kijken naar data en gevoel. De voorgaande strafschoppen van de nemers zeggen natuurlijk wel iets, bijvoorbeeld de keuze voor een bepaalde hoek.”

Sinds deze zomer staat Maikel Aerts op het trainingsveld om te trainen met de keepers van FC Eindhoven. “Ik ben tevreden over al mijn keepers. Het is ongelooflijk wat Ruud Swinkels iedere week laat zien in zijn situatie, daar heb ik super veel respect voor. Thomas Hooyberghs en Jonathan Waterberg werken hard om sterker en beter te worden. Met Guy Smit had ik nog maar een week gewerkt toen hij zijn been brak, maar hij knokt hard en komt sterker terug. Het is prima werken met hen allemaal. Ook binnen de technische staf heb ik het goed naar mijn zin. We kunnen het goed met elkaar vinden. Iedereen heeft zijn rol en kan zichzelf zijn, we versterken elkaar echt.”

In zijn periode als speler heeft Maikel zowel in de Jupiler League als in de Eredivisie gekeept. Met FC Den Bosch werd hij twee keer kampioen in de Eerste Divisie. “Bij FC Den Bosch hadden we een goed team. We speelden in de Jupiler League, maar ik denk dat onze ploeg destijds al wel Eredivisiewaardig was. Natuurlijk was er wel een verschil met de Eredivisie, daar speel je tegen betere en slimmere voetballers. De spitsen denken er veel sneller en schieten ook sneller. De Jupiler League is vaak wat meer onberekend.”

Aanstaande vrijdag reist FC Eindhoven af naar Doetinchem voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Ondanks dat de Doetinchemmers twee posities boven FC Eindhoven staat, heeft Aerts genoeg vertrouwen in een goed resultaat. “We moeten zorgen dat we de weg die we zijn ingeslagen, met het druk vooruit zetten als team, voortzetten. Wel moeten we waken voor fouten, daar ontstaan de tegengoals voornamelijk uit. We creëren iedere wedstrijd genoeg kansen, dus als we in ons spel komen denk ik dat we daar een goed resultaat moeten kunnen boeken.”