zaterdag 20 juli 2019
16:00 uur

  • Home
  • Nieuws
  • Lde doelstelling is uiteindelijk niet behaald en daar baal ik vanr

“De doelstelling is uiteindelijk niet behaald en daar baal ik van”

FC Eindhoven beleefde een moeilijke start van het seizoen, daarna rechtte de ploeg van David Nascimento de rug en maakte FC Eindhoven nog lang kans op deelname aan de Keuken Kampioen Play-Offs. Een teleurstellende eindfase van het seizoen heeft echter gezorgd voor een zure smaak die moeilijk weg te spoelen is bij de spelers, stafleden en supporters. We bespreken het afgelopen seizoen met onze trainer: David Nascimento.


In de zomer van 2018 begon David Nascimento aan zijn eerste voorbereiding als trainer. Vanaf dat moment wilde de Portugees zijn kijk op het spelletje overbrengen op de jonge spelersgroep. “Als trainer is het belangrijk dat je de visie van de club probeert na te leven. Gelukkig komt de visie van de club overeen met mijn eigen visie. Ik was blij dat die match er was”, vertelt David de Sousa Nascimento, zoals zijn volledige naam luidt.
“Veel druk zetten en veel strijd en beleving. Dat zijn dingen die bij mij als persoon passen.
We zijn niet op een goede manier begonnen en daar zijn meerdere woorden over gesproken en geschreven. Het seizoen startte niet lekker omdat we met te weinig contractspelers begonnen. In de eerste weken moet het team dicht bij elkaar komen en moet je hechter worden. Zes weken later stond er een andere groep en dat zie je ook terug in de resultaten van de eerste vijf weken van het seizoen”, vervolgde de 53- jarige Portugees.


Na de slechte start van het seizoen zag de trainer ook positieve aanknopingspunten. “Het was een kwestie van tijd dat we resultaat zouden boeken. We zagen dat we de eerste vijf wedstrijden ook hadden kunnen winnen. We lieten goede dingen zien tijdens die duels. Het druk zetten en bal afpakken op de helft van de tegenstander bijvoorbeeld. Op de cruciale momenten gaven we alleen niet thuis. Dat heeft deels te maken gehad met de jonge groep die niet op elkaar ingespeeld was.” 
Voor de coach was het niet altijd makkelijk om direct te door te schakelen naar de eerstvolgende wedstrijd. “Je moet jezelf niet kwetsbaar opstellen maar van binnen deed het erg veel met mij. De vijfde nederlaag hakte er keihard in, een grote klap. Maar de volgende training moet je toch de knop omdraaien en door, ik moest mezelf herpakken. Op zo’n moment is het belangrijk om de goede dingen te belichten en de mindere punten links te laten liggen. Met die mix was ik constant bezig en dat is niet altijd makkelijk.”


De buitenlandse hoofdcoach gaf aan zijn spelers te benaderen zoals hij zelf als speler ook benaderd zou willen worden. “Ik hecht erg veel waarde aan het voorbereiden van de spelers. Je moet ervoor zorgen dat de jongens begrijpen wat je wilt overbrengen. Als je iets in je hoofd hebt maar de spelers kunnen het niet uitvoeren, dan houdt het op. Het is dus de kunst om je plan zo te vertalen dat de spelers het kunnen uitvoeren op het veld.”


Met een carrière als profvoetballer achter de rug weet David Nascimento als geen ander welke bouwstenen er nodig zijn om een goed resultaat op de mat te leggen. Op die manier probeerde de trainer zijn karakter over te brengen op de groep. “Ik heb zeven jaar in het buitenland gewerkt en ben altijd een werker geweest. Ik vond het prettig om een wedstrijd in te gaan met het idee dat je fysiek goed in orde bent, waardoor je 100% kunt geven. Het hele seizoen door heb ik veel aandacht besteed aan het fysieke onderdeel van de training. Anderhalf uur trainen vind ik niet genoeg. Aan het begin van het seizoen trainden we soms twee en een half uur en je kon zien dat we fysiek goed waren.”
Als voetballer was David ook altijd bezig met zijn fysieke gesteldheid en probeerde dat over te brengen op de spelersgroep. “Iedere trainer wilt iets van zichzelf terugzien in een team. Ik ben trots dat ik bepaalde elementen van mezelf terugzie in deze selectie.”


Het afgelopen seizoen bevatte zowel hoogte- als dieptepunten voor zowel de spelers, staf als supporters. Mooie overwinningen en belangrijke doelpunten laat in de wedstrijd namen het op tegen dompers als verliespartijen of blessures. David sprak duidelijk uit wat voor hem het hoogtepunt van deze competitie was. “Het uitduel tegen Ajax was erg speciaal omdat je niet af wilde gaan. Na vijf nederlagen achter elkaar en een gelijkspel tegen Roda JC Kerkrade was het duel met Ajax geweldig. Er was nog een aantal mooie momenten zoals SC Cambuur uit en Go Ahead Eagles uit, waarin je complimenten krijgt van de tegenstanders en supporters. Dat doet wat met je als persoon.”
Hoogtepunten gaan gepaard met dieptepunten en daarvan kende FC Eindhoven er dit seizoen een aantal. Voor David sprong er één moment met kop en schouders bovenuit. “Helmond Sport uit was een grote teleurstelling. In die wedstrijd hadden we nog alles in eigen hand. Supporters die op de club voor ons klaarstonden met een geweldige entourage. Dat er dan zo’n wedstrijd gespeeld wordt is doodzonde.” 


Tegenslagen zoals de uitwedstrijd bij Helmond Sport moeten ook verwerkt worden. Hoe weinig moeite de Portugees hoeft te doen om zijn vrolijkheid uit te stralen, zo moeilijk heeft de trainer het met het verwerken van tegenslagen. “Hoe ouder je wordt, hoe beter het gaat zeggen ze weleens. Maar ik kan tegenslagen erg moeilijk verwerken. Ik beleef wedstrijden intens en dat kan soms ook tegen je werken. Ik ben bang dat ik nooit zal leren hoe ik met tegenslagen om moet gaan want het raakt me echt diep. Maar je mag dat gevoel nooit aan de spelers overbrengen, dat werkt averechts. De negatieve situatie echt binnen laten komen en beseffen dat we dat als team niet meer mee willen maken, maar vervolgens wel direct omschakelen zodat we er de eerstkomende wedstrijd weer staan.”


De doelstelling, strijden om Play-Off voetbal, zorgde voor een bepaalde druk op de schouders van het elftal zo laat de hoofdcoach van de Blauw-Witten weten. “De doelstelling om voor nacompetitie te strijden vond ik in eerste instantie niet reëel. Als je een seizoen begint met zeven contractspelers een aantal dagen voor het begin van de competitie heb je nog geen complete selectie, dan kan je niet praten over het eventueel deelnemen aam Play-Off voetbal. Toen moest ik ervoor zorgen dat de hele groep bij elkaar zou blijven en dat we het maximale eruit konden halen.” Later in het seizoen moest de trainer toch bekennen dat hij zijn persoonlijke doelen wat moest bijstellen. “Met zo’n start van het seizoen is het nog heel knap dat je mee hebt gedaan om Play-Off voetbal. Nu we het niet hebben gehaald voelt het als ‘falen’. Je hebt het als club en team uitgesproken, maar de doelstelling is uiteindelijk niet behaald en daar baal ik van.”


Het seizoen ging uit als een nachtkaars, maar de trainer heeft er ook veel van geleerd. Vanaf nu moet het vizier, naar eigen zeggen, gericht worden op de periode na de zomervakantie. “De basis is nu beter dan afgelopen seizoen want er liggen al meerdere spelers vast. Maar wil je ambitieus zijn, dan moet je het niveau hoger leggen. Dan ga je progressie boeken.”