zaterdag 28 april 2018

Kabangu beslist spektakelstuk

Na de gestaakte derby tegen Helmond Sport ontving FC Eindhoven vrijdagavond Go Ahead Eagles in Eindhoven. FC Eindhoven trok in deze aantrekkelijke wedstrijd aan het langste eind. Mart Lieder en Elton Kabangu (2x) zorgden voor de Eindhovense doelpunten. Het werd 3-2 in het Jan Louwers Stadion.

Bij FC Eindhoven startte Hervé Matthys na een schorsing weer in de basis bij de ploeg van Wilfred van Leeuwen. FC Eindhoven kreeg de eerste mogelijkheid van de wedstrijd via Mart Lieder. Na een mooie voorzet van Elton Kabangu tikte de spits de bal net over het doel van Go Ahead Eagles doelman Sonny Stevens. Een minuut later kwam FC Eindhoven op achterstand nadat Sam Hendriks diep werd gestuurd. De nummer twee op de topscorerslijst faalde niet oog in oog met Ruud Swinkels.
Na elf minuten kwam FC Eindhoven op gelijke hoogte door een doelpunt van Elton Kabangu. De Belg nam een voorzet van Tibo van de Velde mooi mee en trof subtiel doel. Daarna ging FC Eindhoven beter voetballen. Zo had Maxime Gunst een mooi actie en voorzet in huis maar kopte Elton Kabangu net naast.
Vervolgens had Sonny Stevens een mooie save in huis na een schot uit de draai van Mart Lieder. Maxime Gunst nam daarna een vrije trap maar de Belg krulde de bal via de muur naast.
FC Eindhoven bleef aandringen op een voorsprong. Een mooie aanval via Branco van den Boomen, Elton Kabangu en Mart Lieder eindigde bij de Sonny Stevens. Aan de andere kant pakte Ruud Swinkels een schot van Joey Suk.
In de slotfase van de eerste helft scoorde Mart Lieder zijn zestiende doelpunt van het seizoen. Elton Kabangu sneed naar binnen en bediende de Eindhovense topscorer.
Maxime Gunst probeerde het vervolgens met een volley maar zijn inzet miste kracht.
Kort na rust scoorde Stefano Beltrame de gelijkmaker voor Go Ahead Eagles. Met een mooi schot klopte de Italiaan Ruud Swinkels. Enkele minuten later kwam FC Eindhoven alweer op voorsprong door opnieuw Elton Kabangu. De vleugelspeler kopte een prima voorzet van Jellert Van Landschoot binnen.
Daarna keerde de doelman van de Eagles een schot van Tibo van de Velde. Uit de tegenaanval schoot Sam Hendriks rakelings naast het doel van FC Eindhoven. Aan de andere kant werd een schot van Tibo van de Velde net op tijd geblokt na een mooie actie van Mart Lieder. Even later stond Sonny Stevens tweemaal in de weg, na pogingen van Mart Lieder en Elton Kabangu.
In de slotfase kwam FC Eindhoven onder druk te staan en kreeg Go Ahead Eagles enkele mogelijkheden op de gelijkmaker. Zo schoot Sjoerd Overgoor van dichtbij op het aluminium en ging de bal net naast na een flipperkast voor het Eindhovense doel. Tot slot kopte, de ten aanval getrokken, Sonny Stevens de bal in de handen van zijn collega Ruud Swinkels. Eindstand 3-2.

Zo wint FC Eindhoven in aanloop naar het restant van de derby tegen Helmond Sport. De eerstvolgende thuiswedstrijd van FC Eindhoven is op 12 januari, dan ontvangt de ploeg van Wilfred van Leeuwen FC Emmen.

FC Eindhoven – Go Ahead Eagles 3-2 (2-1) 2. Sam Hendriks 0-1, 11. Elton Kabangu 1-1, 39. Mart Lieder 2-1, 53. Stefano Beltrame 2-2, 56. Elton Kabangu 3-2. Scheidsrechter: Joey Kooij. Gele kaart: Tibeau Swinnen, Branco van den Boomen (FC Eindhoven), Rick Ketting (Go Ahead Eagles). Toeschouwers: 1846.

FC Eindhoven: Swinkels; Loof, De Wilde, Matthys, Gunst; van den Boomen, Swinnen, Van Landschoot; Van De Velde (79. Doriano Kortstam), Lieder (90. Van Vaerenbergh), Kabangu.
Go Ahead Eagles: Sonny Stevens; Hettinga, Ketting (23. Overgoor), Schenk, Groenbast (70. de Kogel); Soumaoro, Suk, Beltrame; Langedijk (64. Eghan), Hendriks, Maneschijn.

Fotografie: Johan Manders