zaterdag 15 juli 2017

Jinty Caenepeel weer beslissend: 1-0

FC Eindhoven heeft de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk met 1-0 gewonnen. Jinty Caenepeel, invaller bij de Blauw-Witten, maakte de enige treffer van de wedstrijd.

Beiden teams tastten elkaar in de beginfase van de wedstrijd af. De eerste mogelijkheid voor FC Eindhoven was via een listige kopbal in de 10e minuut. Een goede corner kwam op het hoofd van Dario van den Buijs, maar die kon er niet voldoende kracht achter zetten om de keeper van RKC Waalwijk echt in de problemen te brengen. In de 18e minuut werd Christopher Mandiangu goed weggestuurd door Fries Deschilder. Verdediger Dylan de Braal voorkwam met een prima sliding dat Mandiangu kon doorlopen naar de keeper.
Halverwege de eerste helft was er opnieuw een grote kans voor Christopher Mandiangu. Dario van den Buijs zette een mooie vloeiende aanval op. Via Jari Vandeputte en Milan Massop werd Mandiangu weggestuurd. De spits kreeg de bal in twee instanties niet langs de keeper Ralph Vos.
FC Eindhoven ging gedurende de eerste helft beter spelen met bij vlagen uitstekend positiespel. Zo was er een grote kans voor Roald van Hout; een vlot lopende aanval via verschillende schijven kwam terecht bij Christopher Mandiangu. De aanvaller gaf de bal goed hard voor, maar Roald van Hout kon de bal niet genoeg richting geven.
Vlak daarna gleed een verdediger van RKC Waalwijk net, na een schot van middenvelder Tom van Imschoot, op tijd voor de bal. FC Eindhoven werd sterker en sterker en zette RKC met de rug tegen de muur. Het leverde geen doelpunten op in de eerste helft.

In het begin van de tweede helft had RKC Waalwijk een licht overwicht. Het leverde één grote kans op. Arsenio Valpoort kopte richting het doel, maar Ruud Swinkels krijgt nog net zijn vingers tegen de bal.
Trainer Mitchell van der Gaag paste na een klein uur spelen een dubbele wissel toe. Met Jinty Caenepeel en Anil Koç voor Roald van Hout en Jari Vandeputte bracht hij verse aanvallende impulsen.
Na 65 minuten kwam Arsenio Valpoort oog in oog met Ruud Swinkels te staan, maar de doelman keerde knap de inzet van de clubtopscoorder van de Waalwijkers.
Even later gaf Jinty Caenepeel zijn visitekaartje af. Na een actie van Thomas Horsten viel de bal voor de voeten van Caenepeel. De snelle Belg stoof richting het doel en zag zijn schot op de lat uiteen spatten.
Tien minuten voor tijd zorgde Jinty Caenepeel voor de bevrijding. Hij jaagde goed door op zijn tegenstander en veroverde handig de bal. Nadat hij doorschakelde naar de hoogste versnelling zette hij zichzelf in een één-op-één-situatie met de keeper. Hard schoof Caenepeel de bal in de verre hoek langs doelman Ralph Vos en bekroonde zich voor de derde maal dit seizoen tot matchwinner.
In de slotfase ging RKC Waalwijk op jacht naar de gelijkmaker. In de allerlaatste minuut kwam FC Eindhoven goed weg toen een voorzet van Arsenio Valpoort op de bovenkant van de lat viel. De drie punten bleven uiteindelijk gewoon in Eindhoven.
Volgende week: op naar Volendam.

Peter van den Berg: "Weer een verlies met een klein verschil. Het gaat niet altijd zo in het voetbal dat je het resultaat haalt, dat je wilt halen. Na de beginfase werd het eigenlijk steeds moeilijker. Tweede helft waren we aan elkaar gewaagd. In de slotfase maken we een foutje en dan valt de 1-0. Een onverdiende nederlaag."

Mitchell van der Gaag: "Voorafgaand aan de wedstrijd uitgebreid gesproken met de groep. De derby kwam hard aan. Dan heb je de volgende thuiswedstrijd iets meer druk. RKC Waalwijk is geen ploeg die je kan onderschatten. We hadden zelf een aantal problemen in de verdediging. Het was weer zoeken. We hadden moeite met drukzetten en dan sloopt er wat onrust in de ploeg. Eind eerste helft creëerden we enkele kansen. Tweede helft waren we gelijkwaardig en ontstonden er veel ruimtes op het veld. Jinty Caenepeel creëerde zelf de goal. Daarna kwamen er lange ballen bij RKC, die vielen voor ons goed. Volgende week treffen we Volendam, dan kunnen we laten zien wat onze kwaliteiten zijn."

FC Eindhoven - RKC Waalwijk 1-0 (0-0). 81. Jinty Caenepeel 1-0. Scheidsrechter: Christiaan Bax. Gele kaart: Sebastiaan de Wilde, Ruud Swinkels, Fries Deschilder (allen FC Eindhoven), Rigino Cicilia, Mark Engberink (beiden RKC Waalwijk). Aantal toeschouwers: 2133.

FC Eindhoven: Swinkels; Horsten, De Wilde, Van den Buijs, Massop; Van Imschoot (77. Vink), Deschilder, Swinnen; Van Hout (59. Caenepeel), Mandiangu, Vandeputte (59. Koç).
RKC Waalwijk:  Vos; Seedorf, Van Weert, De Braal (20. Verkoelen), Engberink (88. Van Sonsbeek); Rienstra, Najah (65. Kindermans), Nieuwendaal; Yildirim, Cicilia, Valpoort.

Fotografie: Pro Shots | Peter van Ninhuys