Tot volgend seizoen!Geen wedstrijden meer gepland

Geschiedenis schrijven, deel 3 (slot)

De afgelopen twee weken deelden we met jullie de hoogtepunten van onze mooie club tot en met de promotie in 1975. Vandaag deel 3 waarin ook de succesvolle laatste jaren aan bod komen.


Handhaving en bijna Europees voetbal: 1976


Het eerste seizoen in de eredivisie levert wisselende resultaten op. In de tweede speelronde verliest Eindhoven thuis met 5–1 van PSV. De ‘grote buurman’ heeft het in de beginfase aan de Aalsterweg overigens niet gemakkelijk. Wat volgt is een seizoen met pieken en dalen. Zo houdt het team thuis titelpretendent Feyenoord knap op een doelpuntloos gelijkspel, maar incasseert men bij FC Den Haag een 6–0 nederlaag. Al met al handhaaft het team zich gemakkelijker dan sommige sceptici voor aanvang van het seizoen hadden verwacht. De grootste successen boekt het elftal in het bekertoernooi. In Stratum schakelt men achtereenvolgens Excelsior, Wageningen en het sterke AZ’67 uit. Bij de Alkmaarse club spelen dan al toekomstige sterren als Hugo Hovenkamp, Kees Kist jr., Kristen Nygaard en Ronald Spelbos. Eindhoven haalt de halve finale, net als eerstedivisionist PEC Zwolle, PSV en Roda JC. Europees voetbal lijkt ineens haalbaar, mits Eindhoven de finale bereikt en daarin PSV treft, dat bezig is de landstitel te prolongeren. Helaas levert de loting een uitwedstrijd bij de lokale rivaal op. Aan de Frederiklaan gaat de Europese droom in rook op, want een subliem PSV blijkt een paar maatjes te groot: 8–1.
Een jaar later gaat het eredivisieschap weer verloren. Men begint het seizoen 1976/1977 nog wel ijzersterk door thuis regerend landskampioen PSV op 2–2 te houden, na een onoverkomelijk lijkende achterstand (0–2). Op de slotdag wint Eindhoven thuis van Telstar, maar concurrent NEC dwingt tegen Ajax, dat al kampioen is, een 0–0 gelijkspel af. De degradatie is een feit. Nu zijn de magere jaren aangebroken. Het 75-jarig jubileum wordt overigens in 1984 keurig gevierd. Verder trekt de club vooral de aandacht met een onnavolgbaar optreden van trainer-coach Ad Versluys in het destijds populaire programma Voetbal ’80 van Harry Vermeegen.


Periodetitels, maar geen promotie: de jaren ‘90


In de zomer van 1990 wordt de rust aan de Aalsterweg wreed verstoord. Voor het begin van de competitie vertrekt trainer-coach Jacques de Wit, bezig aan zijn derde termijn bij Eindhoven, als technisch directeur naar Royal Antwerp FC. Assistent Mario Verlijsdonk vervangt hem gedurende de rest van het seizoen. De Zeilbergenaar weet zijn ploeg naar de eerste prijs in jaren te loodsen. Op 10 oktober 1990 wint Eindhoven door een treffer van Richard Custers bij Telstar. De eerste periodetitel sinds najaar 1974 is binnen! In de nacompetitie worden de thuiswedstrijden afgewerkt bij de grote buurman. De hoop op promotie vervliegt pas door een nederlaag in de laatste thuiswedstrijd in de poule tegen VVV (1–2).
In het daaropvolgende seizoen zwaait oud-international Chris Dekker de technische scepter in Stratum. Ook onder zijn leiding verovert Eindhoven een periodetitel, nu na een beslissingswedstrijd in Tilburg tegen het Roosendaalse RBC (2–0). Op een mooie avond in april 1992 tekenen John Willems en Aziz Doufikar binnen een half uur voor beide treffers. Wederom vormt de laatste thuiswedstrijd in de poulefase van de nacompetitie een klip die de ploeg niet weet te omzeilen (2–2 tegen FC Den Bosch).
Bijna zes jaar later, in maart 1998, is de spanning bij de ontknoping van de derde periode om te snijden. Tot tien minuten voor het einde van de thuiswedstrijd tegen Heracles lijkt de titel naar FC Emmen te gaan, dat thuis bezig is FC Den Bosch terzijde te schuiven (4–1). Dan kopt Roland Vroomans de gelijkmaker binnen. Jan Martens zorgt er vervolgens voor dat de champagne definitief kan worden ontkurkt. In de nacompetitie houdt de ploeg van Willem Leushuis in groep A zowel ADO Den Haag als FC Emmen achter zich. Eredivisionist RKC Waalwijk is echter te sterk en weet zich te handhaven.


Eeuwfeest en periodetitel, maar geen promotie: 2010


In de jaren voor het eeuwfeest hangt het lot van FC Eindhoven menigmaal aan een zijden draad. Uiteindelijk voldoet de club, vooral door de tomeloze inzet van voorzitter Ed Creemers, aan de licentievoorwaarden van de KNVB. Het seizoen 2009/2010 begint spectaculair. In de thuiswedstrijd tegen MVV wordt een schier onoverbrugbare achterstand (0–3) omgezet in een 4–3 overwinning. Daarna worden de pieken enige tijd overheerst door de dalen, met als dieptepunt de thuisnederlaag tegen FC Dordrecht (0–8). Eind november begint de derde periode in mineur, en wel met een thuisnederlaag tegen RBC Roosendaal. Daarna herstelt de ploeg zich, ondanks allerlei tendentieuze berichtgeving rondom ‘Belchinezen’ op een door niemand verwachte wijze. Met vaak imponerend voetbal krijgt het elftal van Jan Poortvliet de periodetitel binnen handbereik. Door de strenge winter in het noorden van het land moet men even wachten, maar op 1 maart 2010 is het dan zover. De ploeg wint door een goal van de Belgische spits Bart van den Eede met 1–0 bij Veendam: de eerste prijs na twaalf lange jaren is binnen! In de nacompetitie schakelt men op knappe wijze AGOVV uit. De ploeg uit Apeldoorn heeft dan onder anderen Nacer Chadli in de gelederen. In de halve finale vormt eredivisionist Willem II een te groot obstakel. De Tilburgers handhaven zich vervolgens door Go Ahead Eagles te verslaan.


Fraaie seizoenen met een anti-climax: 2012 en 2014


Jan Poortvliet vertrekt in de zomer van 2010 naar Telstar. Zijn opvolger heet Ernest Faber. In het najaar van 2010 draait Eindhoven geruime tijd in de top van de Jupiler League mee. De uitwedstrijd bij Veendam gaat met 1–0 verloren, waardoor men de eerste periodetitel misloopt. In de tweede seizoenshelft komt de klad flink in de prestaties. Uiteindelijk weet het elftal zich niet eens voor de play-offs te plaatsen. Een jaar later gaat het een stuk beter, al mist men tot drie keer toe de kans op een periodetitel, namelijk thuis tegen FC Zwolle (2–2), uit bij MVV (1–0 nederlaag) en thuis tegen FC Den Bosch (2–2). Uiteindelijk eindigt het team als derde, ondanks het voortijdige vertrek van Faber naar PSV. Erwin Koeman neemt de leiding tijdelijk over. Deze derde plaats is een verbetering van het clubrecord voor de eerste divisie, dat dateerde uit 1964 (!). In de nacompetitie strandt men in de halve finale op Helmond Sport. De aartsrivaal beschikt over meer gogme en is vooral mentaal harder.
De jaargang 2012/2013 herinnert aan de trieste periode 2002–2009: een lage klassering, een ontslagen trainer en een ontevreden aanhang. Voorafgaand aan dit seizoen boekt de club nog wel een succes. Men klopt PSV in de strijd om de Lichtstadtrofee. Na 90 minuten staat er 2–2 op het scorebord, maar de blauwwitten winnen de strafschoppenserie. De Poolse doelman Tyton heeft op het EK  een penalty van Griekenland gestopt, maar is nu vijf keer kansloos. Op 1 november overlijdt Jan Louwers, erelid en naamgever van het stadion.
In de zomer van 2013 treedt Jean-Paul de Jong aan als de nieuwe technische leidsman. Weer mist Eindhoven op een haar na een periodetitel. Winst in de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax zou achteraf genoeg zijn geweest. Helaas voor de blauwwitte aanhang begint Davy Klaassen net aan zijn grote rentree. Ook andere factoren werken die avond niet mee. Aan het eind van het seizoen bezet Eindhoven de zesde plaats op de ranglijst. De club is terug in de subtop van de Jupiler League. Men begint goed aan de nacompetitie: uit bij Sparta wordt een 1–1 gelijkspel uit het vuur gesleept. De thuiswedstrijd eindigt echter in een deceptie: 0–2. Het vurige verlangen naar de eredivisie wordt ook in het voorjaar van 2014 (nog) niet gestild.


Het  huidige seizoen is ons beste seizoen ooit in de Eerste Divisie. Een mooie tweede plaats en puntenrecord, de vierde periodetitel, Bronzen Stieren voor Jean-Paul de Jong, Joey Sleegers en Branco van der Boomen en Gouden Stieren voor wederom Jean-Paul de Jong en Joey Sleegers. Hopelijk zetten we in de play-offs de kroon op het werk. Dan zou er een prachtig nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan onze mooie geschiedenis.


Onze eerste tegenstander in de play-offs is Volendam. Ben jij er bij om samen met ons geschiedenis te schrijven?

 

Heb je de vorige delen gemist? Leest hier deel 1 en deel 2 terug.

 

Eindhoven zal wezen, Eindhoven zal zijn!