zaterdag 15 juli 2017

• Geflatteerde nederlaag tegen de graafschap 4 1

Geflatteerde nederlaag tegen De Graafschap: 4-1

Aan de seizoensopening tegen De Graafschap heeft FC Eindhoven geen punten overgehouden.Voor bijna 7500 toeschouwers verloor de ploeg van trainer Ricardo Moniz met 4-1. Voor de thuisploeg scoorden Bryan Smeets, Sven Nieuwpoort, Dean Koolhof en Piotr Parzyszek. Mart Lieder scoorde bij een 2-0 stand tegen.

Ricardo Moniz had voor de wedstrijd al een tegenslag moeten incasseren. Hoewel Fries Deschilder het wedstijdformulier in de basis stond, was de te ziek om te starten. Voor hem speelde Jonathan Rowell.
De beginfase was overdonderend. Na een speldenprikje van Mart Lieder ging de thuisploeg op jacht naar een snelle knockout en de Eindhovenaren werden aan alle kanten voorbij gelopen.
Na vijf minuten kwam Bryan Smeets in schotpositie en vlamde de bal hard, diagonaal voorbij Ruud Swinkels. Enkele minuten later kwam de 2-0 op het scorebord. Vanuiteen hoekschop kopte verdediger Sven Nieuwpoort via Ruud Swinkels binnen. Het Gelderse publiek begon 'tien-tien'te scanderen, maar het was Mart Lieder die dat snel liet verstommen. Kyle de Silva vond Daoud Bousbiba, die net zelfzuchtig was en de bal aflegde op Lieder. DE spits deed wat hij in de voorbereiding ook deed, scoren: 2-1.
Nadat Ruud Swinkels zich voor de aanstormende Dean Koolhof wierp, trok FC Eindhoven het spel meer en meer naar zich toe. Anthony van den Hurk schoot een goede kans te slap in en Mart Lieder kwam niet iets te kort om een goede actie van Daoud Bousbiba tot doelpunt te promoveren.
Tussen de Eindhovense kansen door stond Ruud Swinkels op zijn post op een schot van Piotr Parzyszek.
Kyle de Silva (net naast de kruising) en Daoud Bousbiba (zijnet) waren dicht bij de gelijkmaker en Ruud Swinkels voorkwam voor rust nog de 3-1.

Na rust had FC Eindhoven snel op 2-2 kunnen, en misschien wel moeten, komen. Daoud Bousbiba loste een schot en zag Filip Bednarek redding brengen. De rebound bereikte bijna Mart Lieder.
Het tempo bleef hoog. Ruud Swinkels pareerde een schot van Andrew Driver en aan de andere kant redde Bednarek goed op een kans voor Augustine Loof.
Halverwege de tweede helft kwamen de Superboeren onverwacht op 3-1. Na een individuele fout mocht Dean Koolhof van afstand uithalen en Ruud Swinkels passeren.
Met Jari Vandeputte en Sebastiaan de Wilde voor Anthony van den Hurk probeerde FC Eindhoven het tij te keren. Mart Lieder was in de slotfase tweemaal dicht bij een treffer. In de 84e minuut schoof hij de bal tegen de paal en in de laatste minuut  stuitte hij vanuit de draai op doelman Bednarek.
De 4-1 van Piotr Parzyszek, ver in blessuretijd, was slechts voor de statistiek en zorgde voor een zure, ietwat geflatteerde eindstand.

"Een eerste wedstrijd van het seizoen is altijd speciaal", zei Ricardo Moniz na afloop. "De uitslag is een gigantische teleurstelling, zeker na de goede voorbereiding die we gehad hebben. Als je 15 kansen krijgt tegen De Graafschap, dan is dat extreem veel. Individuele fouten zorgden er echter voor dat we snel op een 2-0 achterstand kwamen. Aan Ruud Swinkels is het te danken dat het er niet meer werden. We maakten snel 2-1. Het wachten was op 2-2, maar het laatste tikje ontbrak steeds. Na rust hadden we snel kansen op 2-2, maar via een individuele fout werd het 3-1. Uiteindelijk is de uitslag, mede vanwege onze offensieve intenties, een beetje geflatterd. We hebben een jonge ploeg die nog niet volledig is. We hadden vandaag 14 spelers en twee keepers."

De Graafschap - FC Eindhoven 4-1 (2-1) 5. Bryan Smeets 1-0, 9. Sven Nieuwpoort 2-0, 11. Mart Lieder 2-1, 66. Dean Koolhof 3-1, 90+4. Piotr Parzyszek 4-1. Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer. Gele kaart: Jonathan Rowell, Mart Lieder (beiden FC Eindhoven). Aantal toeschouwers 7463.

De Graafschap: Bednarek; Will, Lammers (80. Vreman), Nieuwpoort, Keurntjes; Bannink, Diemers, Smeets (44. Kaak), Driver; Koolhof (80. Versteeg), Parzyszek.
FC Eindhoven: Swinkels; Loof, Sprockel, Van den Buijs, Gunst; Rowell (72. De Wilde), Swinnen; Bousbiba, Lieder, Van den Hurk (72. Vandeputte), De Silva.

Fotografie: ProShots | Erik Pasman