zaterdag 15 juli 2017

• Fc eindhoven wint in eigen huis van fortuna sittard 3 1

FC Eindhoven wint in eigen huis van Fortuna Sittard: 3-1

In het eigen Jan Louwers Stadion heeft FC Eindhoven vrijdagavond met 3-1 weten te winnen van Fortuna Sittard. Twee doelpunten van Mart Lieder en een eigen doelpunt van Djibril Dianessy (na goed werk van Tibeau Swinnen) waren uiteindelijk goed voor drie belangrijke punten. Fortunees Kamen Hadzhiev zorgde tussendoor nog wel voor de gelijkmaker, maar na rust konden de Blauw-Witten alsnog de winst pakken.

FC Eindhoven kende in de wedstrijd met Fortuna Sittard een vliegende start. Mart Lieder opende in de vierde minuut namelijk al de score. Rai Vloet stuurd Jinty Caenepeel weg met een perfecte steekpass. De Belg bezorgde Lieder met een lage voorzet een makkelijk intikkertje.
Ondanks de vroege voorsprong had FC Eindhoven in de openingsfase veel problemen met de bezoekers uit Sittard. Zo faalde Djibril Dianessy, na een mooie steekbal, oog-in-oog met Ruud Swinkels.
In de zeventiende minuut had Swinkels echter alsnog het nakijken toen Kamen Hadzhiev de bal na een hoekshop bij de tweede paal kon inschieten: 1-1.
Ook in de rest van de eerste helft waren de beste kansen voor Fortuna Sittard. Gevaar werd vooral gesticht door een overvloed aan corners die FC Eindhoven moest toestaan.
Zo was het in de 32e minuut wederom Hadziev met een kopbal, maar ditmaal ging de bal nèt over de lat. Een minuut later mocht ook Emrah Bassan het na een snelle uitbraak proberen. Zijn schot ging voorlangs het doel van Swinkels.
Het dichtst bij een Eindhovense treffer was Rai Vloet, maar zijn vrije trap ging van ver over het doel van keeper Miguel Santos. Met een gelijke stand werden hierdoor de kleedkamers opgezocht.

In de rust werd door Ricardo Moniz één wissel doorgevoerd. Tibo van de Velde kwam in het veld voor Jonathan Rowell. Desondanks was in de tweede helft de eerste kans voor Fortuna. Vitor Saba kon de bal op rand zestien aannemen op de borst, maar de bal niet tussen de palen plaatsen.
Na wat gevaar van FC Eindhoven, vooral via corners, kreeg Finn Stokkers in minuut 55 dè kans om zijn ploeg aan de leiding te brengen. De Fortuna-spits was de keeper al voorbij, maar werd door een goede sliding van Maxime Gunst alsnog het scoren belet.
Dat de wedstrijd beide kanten op kon vallen bleek enkele minuten later, toen ook Rai Vloet een reuzekans kreeg op de 2-1.
Toch kon het Jan Louwers Stadion de voorsprong kort daarna wèl vieren. Mart Lieder verlengde een voorzet richting de verre hoek en tekende voor zijn tweede treffer van de avond: 2-1. Het doelpunt van de spits brak de wedstrijd volledig open en voor beide doelen werden dan ook kansen gecreëerd. Zo was Rai Vloet na een voorzet van Thomas Horsten dicht bij een doelpunt.
FC Eindhoven kreeg naarmate de tweede helft vorderde steeds meer grip op de wedstrijd, maar moest af en toe wel oppassen voor een tegenstoot van Fortuna Sittard. De beslissing in de wedstrijd kwam er in de tachtigste minuut toen een voorzet van de ingevallen Tibeau Swinnen via de binnenkant van de paal, keeper Miguel Santos en Djibril Dianessy langzaam over de doellijn rolde: 3-1. Hoewel het meeste werk van Swinnen kwam zag Djibril Dianessy zijn naam op het wedstrijdformulier verschijnen.
Vlak voor tijd teisterde een schot van Sjoerd Ars nog de lat boven Swinkels maar dichter bij een doelpunt konden de Limburgers niet meer komen.

Komende Paasmaandag gaat FC Eindhoven op bezoek bij NAC Breda. Eerstvolgende thuiswedstrijd is volgende week vrijdag alweer, wanneer het inmiddels gepromoveerde VVV-Venlo op bezoek komt.

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 3-1 (1-1) 4. Mart Lieder 1-0, 17. Kamen Hadzhiev 1-1, Mart Lieder 2-1, 80. Djibril Dianessy (eigen doelpunt) 3-1. Scheidsrechter: Rob Dieperink. Aantal toeschouwers: 2871.

FC Eindhoven: Swinkels; Horsten, Sprockel, Van den Buijs, Gunst; Deschilder, Vloet; Caenepeel (90+2. Vandeputte), Lieder, Leonardo (77. Swinnen), Rowell (46. Van de Velde).
Fortuna Sittard: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri (64. Saddiki); Briels, Hadzhiev, Saba (68. Ars); Bassan, Stokkers, Dianessy.

Fotografie: Johan Manders