vrijdag 15 december 2017

FC Eindhoven verliest derby: 1-4

FC Eindhoven heeft de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport met 1-4 verloren. In een sfeervol Jan Louwers Stadion werden er door de thuisploeg teveel persoonlijke fouten gemaakt. Christopher Mandiangu scoorde het doelpunt namens de Blauw-Witten.

De derby begon met drie gele kaarten binnen twaalf minuten. De toon was gezet. Maar slechts een minuut later was het raak voor Helmond Sport. Tibeau Swinnen speelde de bal verkeerd terug en in de benen van een tegenstander. In eerste instantie redde Ruud Swinkels nog, maar uiteindelijk kon Gyrano Kerk toch de 0-1 inschieten.
Er werden in de beginfase teveel fouten gemaakt. Zo maakte Helmond Sport, via Kevin Visser, in de 24ste minuut de 0-2 na een inschattingsfout van Milan Massop. Jari Vandeputte werd nog voor de rust gewisseld voor de ervaren Tom van Imschoot.

Na rust kwam ook Jinty Caenepeel in het veld. Roald van Hout bleef in de kleedkamer achter. Na tien minuten in de tweede helft werd Tom Boere gewisseld en kwam aanvaller Christopher Mandiangu erin. De invallers zorgden voor nieuw elan bij de ploeg van Mitchell van der Gaag. In de 62e minuut werd Fries Deschilder onderuitgehaald, maar er werd doorgespeeld. Christopher Mandiangu pikte de bal op en schoot van ‘randje zestien’ in de bovenhoek: 1-2! Een hoopgevende aansluitingstreffer.
Dat was ook terug te zien in het spel. FC Eindhoven nam het initiatief overgenomen, maar uit het niets schoot Gillian Justiana echter de bal achter Ruud Swinkels en bracht de stand op 1-3. De doelman werd in de korte hoek geklopt en de wedstrijd was daarmee beslist.
Helmond Sport maakte in de slotfase nog de 1-4 door een corner, die werd ingekopt door Gevero Markiet.

Jan van Dijk: "Was een belangrijke wedstrijd voor ons. Er zijn veel emoties verbonden aan deze wedstrijd. We hadden FC Eindhoven goed geanalyseerd, het is een voetballende ploeg. De persoonlijke fouten hebben we afgedwongen door agressief druk te zetten. Daarnaast hebben we weinig weggegeven."

Mitchell van der Gaag: "De derby leefde erg bij de supporters. Maar wij waren niet bij machten om het spel van Helmond Sport tegen te gaan. Daarbij maakten we enkele individuele fouten. Eerste helft creëerde we alleen een kans  met Roald van Hout. In de tweede helft scoorden we uit het niets. Maar dan geven we de derde goal veels te gemakkelijk weg. Een ‘off-day’ voor ons. Teveel spelers onder niveau. Volgende week, thuis tegen RKC, moeten we er weer staan."

Vrijdag 23 oktober speelt FC Eindhoven opnieuw in het Jan Louwers Stadion, ditmaal tegen RKC Waalwijk. De aanvang van dit duel is 20.00 uur.

FC Eindhoven - Helmond Sport 1-4 (0-2) 13. Gyrano Kerk 0-1, 24. Kevin Visser 0-2, 63. Christopher Mandiangu 1-2, 71. Gillian Justiana 1-3, 82. Gevero Markiet 1-4. Scheidsrechter: Edwin van de Graaf. Gele kaart: Thomas Horsten, Jari Vandeputte, Tibeau Swinnen, Anil Koç (allen FC Eindhoven), Jeffrey van Nuland, Carlo de Reuver (beiden Helmond Sport). Aantal toeschouwers: 3316.

FC Eindhoven: Swinkels; Horsten, Van den Buijs, De Wilde, Massop; Swinnen, Vandeputte (37. Van Imschoot), Deschilder; Van Hout (46. Caenepeel), Boere (55. Mandiangu), Koç.
Helmond sport: Van der Steen, Markiet, Bjelica, Van Nuland, Justiana; Visser, Vicento (9. Van de Sande), De Reuver (87. Schilders), Warmolts, Kerk (86. Fecunda), Cortie.

Fotografie: John Claessens / Mark van Schijndel