vrijdag 31 maart 2017

• Fc eindhoven start het nieuwe jaar met winst

FC Eindhoven start het nieuwe jaar met winst

FC Eindhoven heeft de Jupiler League in 2017 hervat met een overwinning. In een met een dun laagje sneeuw bedekte kunstgrasmat bleef de ploeg van Ricardo Moniz met 2-1 overeind tegen De Graafschap. In een overrompelende openingsfase scoorden Tibo van de Velde en Rafael Uiterloo namens de Blauw-Witten. Piotr Parzyszek scoorde vlak voor rust tegen.

Dat de winterstop weer voorbij is, was niet aan het veld te zien. FC Eindhoven kon het beste omgaan met het besneeuwde veld en binnen tien minuten lag de oranje bal al in het net. Jari Vandeputte haalde uit, dorlman Filip Bednarek kon het schot nog keren, maar Tibo van de Velde was alert bij de tweede paal en tikte de 1-0 binnen.
Drie minuten later verdubbelde Rafael Uiterloo de score. Hij tikte een voorzet van Mart Lieder al vallend binnen.
Na twintig minuten was er de eerste grote kans voor de bezoekers. Mark Diemers haalde van afstand goed uit, maar Ruud Swinkels dook de bal uit de hoek. Daarna viel het spel aan beide kanten wat stil.
Vlak voor rust kwamen de gasten uit Doetinchem terug in de wedstrijd. Nathaniel Will zette voor en clubtopscorer Piotr Parzyszek kopte de bal voorbij Ruud Swinkels.
Meteen daarna kregen de bezoekers een grote kans om op gelijke hoogte te komen, maar de kopbal van Youssef El Jebli ging via de paal naast.

De Graafschap begon de tweede helft beter. Het kreeg twee grote mogelijkheden via invaller Alexander Bannink en Youssef El Jebli, maar beiden vonden Ruud Swinkels op hun weg. Daarna kreeg FC Eindhoven een goede kans via Tibo van de Velde. Hij kapte zijn tegenstander uit, maar Filip Bednarek kon het schot nog net uit de korte hoek halen.
Na een uur spelen kreeg De Graafschap een aantal kansen, maar dankzij kunst en vliegwerk van Swinkels en de Eindhovense verdediging ging de bal er niet in.
Tien minuten voor tijd kwam een afgeslagen corner voor de voeten van Maxime Gunst die niet nadacht en meteen uithaalde. Zijn schot zeilde net over de lat.
De laatste minuten waren nog spannend voor de Eindhovense supporters, maar de ploeg van Ricardo Moniz wist de drie punten binnen te slepen.

FC Eindhoven - De Graafschap 2-1 (2-1). 8. Tibo van de Velde 1-0, 11. Rafael Uiterloo 2-0, 45. Piotr Parzyszek 2-1. Scheidsrechter: Erwin Blank. Gele kaart: Elvio van Overbeek, Tim Linthorst (De Graafschap). Aantal toeschouwers: 2836.

FC Eindhoven: Swinkels; Horsten, Sprockel, Van den Buijs, Gunst; Deschilder, Vloet; Van de Velde (66. Swinnen), Uiterloo (55. De Silva), Lieder, Vandeputte (82. De Wilde).
De Graafschap: Bednarek; Will, Lammers, Linthorst, Driver; Diemers, Smeets, Koolhof (46. Bannink), Van Overbeek (62. Van den Hurk), Parzyszek, El Jebli (77. Cicek).

Fotografie: Johan Manders