zaterdag 15 juli 2017

• Fc eindhoven recht de rug tegen de koploper 1 1

FC Eindhoven recht de rug tegen de koploper: 1-1

FC Eindhoven heeft de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam met 1-1 gelijk gespeeld. Een spannende kraker tussen de nummer vijf en de nummer één van de Jupiler League. Paco van Moorsel zette de Spartanen nog op voorsprong, maar Jinty Caenepeel zorgde voor het punt. Enkele grote kansen leverden niet de winnende treffer op voor de Blauw-Witten.

Er stonden twee andere gezichten, ten opzichte van maandag, in het team. Dario van den Buijs en Anil Koç waren opgenomen in de basiself. In de openingsfase waren beide ploegen redelijk gelijkwaardig aan elkaar. FC Eindhoven kwam er enkele malen gevaarlijk uit. Een voorzet van Anil Koç was net te scherp voor Jinty Caenepeel. De eerste kans voor Sparta was echter raak. Paco van Moorsel stond helemaal vrij, om van afstand doel te treffen. 0-1. Een tik voor de Blauw-Witten. Sparta Rotterdam leek door te zetten. Roland Bergkamp probeerde het ook van afstand, maar die kon Ruud Swinkels pakken. Daarna kreeg de thuisploeg weer wat meer grip. Een kopbal van Anthony van den Hurk ging naast. De ruststand was daardoor 0-1.

Na de pauze kwam het team van Mitchell van der Gaag goed uit de startblokken. Een voorzet op Jinty Caenepeel kon net niet binnen geschoten worden. Aan de andere kant moest Ruud Swinkels ingrijpen na een poging van Loris Brogno. Jinty Caenepeel zorgde voor het meeste gevaar. Een bal in de diepte, een flinke spurt en een schot. Goalie Roy Kortsmit kon redden. In de 55ste minuut kreeg FC Eindhoven een penalty. Een vrije trap van Dario van den Buijs kwam tegen een hand van een verdediger van Sparta. Jinty Caenepeel scoorde, net als tegen NAC Breda, de strafschop. 1-1!

FC Eindhoven kreeg duidelijk het vertrouwen terug. De bal ging weer gemakkelijker van Blauw-Wit naar Blauw-Wit. Sebastiaan de Wilde had een honderd procent kans, Roy Kortsmit redde wederom. Daarna kwam er weer een periode voor de Rotterdammers. Het ging op en neer in het Jan Louwers Stadion. Sparta zocht de aanval, FC Eindhoven kwam er regelmatig gevaarlijk uit. De grootste kans was voor Jinty Caenepeel. Die sprintte iedereen eruit, ging de keeper voorbij en raakte buitenkant paal. In de tweede helft liet FC Eindhoven duidelijk herstel zien, vergeleken met de eerste twee wedstrijden na de winterstop. Het publiek ging er achter staan, het spel bleef op en neer golven. Het team beloonde zichzelf niet en het bleeft dus bij een puntendeling. Volgende week gaat FC Eindhoven naar Maastricht, voor de wedstrijd tegen MVV.

Mitchell van der Gaag: ''Er had vanavond meer ingezeten. We begonnen goed, maar zakte daarna te ver in. Na de achterstand hadden we het even moeilijk. Na de rust startten we direct goed. We hadden vaker de tweede bal en kregen levensgrote kansen. We hebben vandaag karakter getoond en bij vlagen goed gevoetbald.''

FC Eindhoven - Sparta Rotterdam 1-1 (0-1) 28. 0-1 Paco van Moorsel, 55. 1-1 Jinty Caenepeel (penalty). Scheidsrechter: Dennis Higler. Geel: Tibeau Swinnen, Fries Deschilder, Anil Koç (FC Eindhoven), Ryan Sanusi, Kenneth Dougall, Mart Dijkstra (Sparta Rotterdam). Aantal Toeschouwers 2269.

FC Eindhoven: Swinkels; De Wilde, N’Toko, Van den Buijs, Massop (69. Rossen); Swinnen, Deschilder, Vandeputte; Caenepeel, Van den Hurk (83. Van Hout), Koç (77. Vink).
Sparta Rotterdam: Kortsmit; Dumfries, Dougall, Sanusi, Breuer (83. Stokkers), Van Drongelen, Verhaar, Dijkstra, Bergkamp, Van Moorsel, Brogno (77. Mac-Donald).

Fotografie: John Claessens