zaterdag 15 juli 2017

• Fc eindhoven in laatste minuut voorbij jong ajax

FC Eindhoven in laatste minuut voorbij Jong Ajax

Na twee overwinningen op rij speelde FC Eindhoven opnieuw een goede wedstrijd. Dario van den Buijs benutte in de eerste helft een penalty. Daarna kregen de Blauw-Witten genoeg kansen op de score uit te bouwen, maar was het Jong Ajax dat via Pelle Clement op gelijke hoogte kwam. In de blessuretijd trok te ploeg van Ricaro Moniz de overwinning over de streep. Uit een corner kopte Rai Vloet de 2-1 binnen.

Het was FC Eindhoven dat de eerste grote kansen kreeg. Eerst was het Alemão die alle ruimte kreeg om uit te halen met rechts, maar hij schoot rakelings naast. Daarna ging Jinty Caenepeel goed door op rechts. Zijn voorzet was echter net te scherp voor Mart Lieder.
Niet veel later was het Jong Ajax dat twee grote kansen kreeg. In de dertiende minuut schoot Vaclav Cerny op de paal. Niet veel later was het diezelfde Cerny die alleen af mocht op het doel, maar Ruud Swinkels bleef alert en keerde de inzet van Tsjech.
Toch waren het de Blauw-Witten die op voorsprong kwamen. Leon Bergsma trok Mart Lieder naar de grond in de zestien en kreeg hiervoor een gele kaart. De toegekende penalty werd benut door aanvoerder Dario van den Buijs. Ook daarna bleef FC Eindhoven de grootste kansen krijgen. Lieder tikte een goede voorzet van Thomas Horsten net over. Vlak voor rust gaf Caenepeel goed voor op Lieder, die zijn schot gekeerd zag worden door doelman Alblas. De rebound van Alemão ging over.

In het begin van de tweede helft waren er weinig grote kansen. Na tien minuten probeerde Frenkie de Jong het, maar zijn schot miste voldoende richting. Daarna kregen beide ploegen mogelijkheden. Ajax kwam een aantal keer gevaarlijk voor het doel, maar kreeg geen grote kansen door het goede verdedigende werk van FC Eindhoven. Bij FC Eindhoven had Jinty Caenepeel een goede actie, maar hij schoot op de keeper.
Het was daarna Ajax dat bleef aanvallen, maar FC Eindhoven kreeg de grootste kansen. In de 77e minuut kwam Jinty Caenepeel uit een counter oog in oog met doelman Alblas te staan, maar deze redde opnieuw. Vijf minuten voor tijd was het invaller Tibo van de Velde die de wedstrijd kon beslissen, maar ook hij schoot op de doelman.
En zoals het voetbalspreekwoord dan luidt: Als je ze zelf niet maakt, valt hij aan de andere kant. Een minuut later was het Pelle Clement die de Amsterdammers via de binnenkant van de paal op gelijke hoogte schoot. Uiteindelijk beloonde FC Eindhoven zich dan toch. In de blessuretijd kopte Rai Vloet uit een corner van Dario van den Buijs de 2-1 binnen.

FC Eindhoven - Jong Ajax 2-1 (1-0) 18. Dario van den Buijs 1-0 (strafschop), 86. Pelle Clement 1-1, 90+1. Rai Vloet 2-1. Scheidsrechter: Christiaan Bax. Gele kaart: Alemão, Fries Deschilder (FC Eindhoven), Terry Lartey-Sanniez, Frenkie de Jong, Donny van de Beek (Jong Ajax). Aantal toeschouwers: 3967.

FC Eindhoven: Swinkels; Horsten, De Wilde, Van den Buijs, Gunst; Deschilder (89. Vanderputte), Vloet, Rowell (64. Van de Velde); Caenepeel, Lieder, Alemão (72. Swinnen).
Jong FC Ajax: Alblas; Mazraoui (77. Bay), Sanniez, Bergsma, Dankerlui; Nouri, Van de Beek, De Jong; Cerný, Clement, Dekker (83. Walian).

Fotografie: John Claessens, Fotopersbureau John Claessens