vrijdag 25 augustus 2017

• Fc eindhoven hard onderuit in lichtstadderby

FC Eindhoven hard onderuit in Lichtstadderby

In de Lichtstadderby tegen Jong PSV heeft FC Eindhoven maandagavond een pijnlijke nederlaag geleden. In het eigen Jan Louwers Stadion werd kansloos met 0-5 verloren. Goals van Jürgen Locadia, Justin Lonwijk en een hattrick van Albert Gudmundsson zorgden voor een ruime nederlaag op de stadsgenoot.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Na een afgeslagen corner haalde Tibo van de Velde uit, maar hij kon de bal niet meer onder de lat plaatsen. Daarna nam Jong PSV het initiatief in de wedstrijd. Ondanks dat kreeg FC Eindhoven in de beginfase de beste kansen. Zo belandde een kopbal van Rai Vloet in de handen van Hidde Jurjus. Even later was het Tibeau Swinnen die het met een geplaatst afstandsschot probeerde. Jurjus tikte de bal uit de hoek, maar kon een corner niet voorkomen. Deze corner zorgde vervolgens niet voor gevaar. Integendeel, het luidde een counter voor Jong PSV in. De beloften waren er razendsnel vandoor en kwamen via Albert Gudmundsson een-op-een met Ruud Swinkels. De IJslander bleef ijzig koel en schoof de bal in de rechterhoek.
Enkele minuten later was het hetzelfde recept. Een corner van FC Eindhoven zorgde opnieuw voor een levensgevaarlijke tegenstoot van de bezoekers. Enige verschil: dit keer werd een fatale afloop nipt voorkomen.
Ruim drie minuten voor rust kreeg FC Eindhoven dan toch de deksel op de neus. Opnieuw Gudmundsson, die ditmaal koos voor de linkerhoek, verdubbelde Jong PSV de voorsprong. Op slag van rust liet Mart Lieder nog wel de kans liggen om zijn ploeg terug te brengen in de wedstrijd. In het strafschopgebied draaide hij zich knap vrij, maar ging zijn schot hoog over het doel.

In de rust besloot Ricardo Moniz om in te grijpen. Tibo van de Velde en Alemão werden vervangen door Sebastiaan de Wilde en Rafael Uiterloo. Toch kon het tij niet worden gekeerd. In de 49e minuut completeerde Albert Gudmundsson namelijk al zijn hattrick: 0-3. De linksbuiten van Jong PSV nam na een diagonale pass de bal aan, ging voorbij zijn tegenstander en tikte de bal in de verre hoek achter de Eindhoven-goalie. Hiermee werd de wedstrijd al snel in de tweede helft beslist in het voordeel van de bezoekers.
Het geloof bij de thuisploeg leek verdwenen en het was dan ook vooral Jong PSV dat kansen kreeg om nóg verder uit te lopen. Zo kon Locadia enkele keren het doel onder vuur nemen. De mooiste poging kwam van Oleksandr Zinchenko. De Oekraïner van PSV zag dat Swinkels voor zijn doel stond en probeerde het vanaf de middellijn. Zijn schot ging maar nèt over het doel.
In de slotfase van de wedstrijd werden de ruimtes op het veld groter en ontstonden aan beide kanten nog enkele kansen. Via Rafael Uiterloo was FC Eindhoven het dichtst bij een eretreffer, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel.
In de blessuretijd van de wedstrijd was het Locadia die de nederlaag voor FC Eindhoven dan toch vergrootte. Na een dieptebal kwam hij oog in oog met de keeper en rondde hij simpel af. Zelfs de 0-5 bleef FC Eindhoven niet meer bespaard. De ingevallen Justin Lonwijk zorgde met een mooie boogbal over Swinkels voor het slotakkoord.

Aankomende vrijdag krijgt de ploeg van Ricardo Moniz alweer de kans om zich te revancheren voor de nederlaag, wanneer het op bezoek gaat bij Jong Utrecht. Eerste thuiswedstrijd is tegen FC Den Bosch op vrijdag 31 maart.

FC Eindhoven - Jong PSV 0-5 (0-2) 38. Albert Gudmundsson 0-1, 42. Albert Gudmundsson 0-2, 48. Albert Gudmundsson 0-3, 90+1. Jurgen Locadia 0-4, 90+2. Justin Lonwijk 0-5. Scheidsrechter: Christian Mulder. Aantal toeschouwers: 3156.

FC Eindhoven: Swinkels; Loof (74. Horsten), Sprockel, Van den Buijs, De Silva; Swinnen, Vloet; Van de Velde (46. De Wilde), Alemão (46. Uiterloo), Lieder, Vandeputte.
Jong PSV: Jurjus; Van Vlerken, Van Bruggen, Koch, Alberto; Rigo (71. P. Rommens), Gudmundsson (88. Lonwijk), Paal (80. Duarte); Zinchenko, Lammers, Locadia.

Fotografie: Johan Manders