zaterdag 15 juli 2017

• Fc eindhoven boekt tweede zege op rij

FC Eindhoven boekt tweede zege op rij

Dankzij een 3-2 overwinning op Almere City FC is FC Eindhoven opgeklommen naar de derde plaats in de Jupiler League. Roald van Hout en Anthony van den Hurk zetten FC Eindhoven voor rust op een 2-0 voorsprong. Na de hervatting wist Almere City FC via Sven Braken binnen een paar minuten tweemaal te scoren. Invaller Jinty Caenepeel zorgde zeven minuten voor tijd voor de winnende treffer.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Karel van den Heuvel ging FC Eindhoven op jacht naar een snelle openingstreffer. Jari Vandeputte kreeg in de derde minuut de eerste kans van de wedstrijd. De Belg tikte, gehinderd door een verdediger, de bal na een voorzet van Fries Deschilder naast. Anthony van den Hurk, opnieuw Jari Vandeputte en Roald van Hout kregen in het eerste kwartier kansen, maar wisten niet te scoren.
Halverwege de eerste helft veerde het Eindhovense publiek op toen een voorzet van de opgekomen Sebastiaan de Wilde over doelman Agil Etemadi in het doel leek te verdwijnen. De bal ging net voorlangs.
In de 33e minuut was het alsnog raak. Anthony van den Hurk ging goed door en creëerde zelf een kans. Hij werd daarbij licht getoucheerd. Scheidsrechter Van den Heuvel paste in eerste instantie de voordeelregel toe, maar gaf daarna alsnog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Roald Van Hout nam plaats achter de bal en scoorde, net als twee weken eerder tegen MVV Maastricht, de openingstreffer. Een paar minuten later verdubbelde Anthony van den Hurk de score. De spits zette, omringd door drie Almeerders, goed door en schoot de bal via de hand van doelman Etemadi binnen.

Na rust ging FC Eindhoven door met aanvallen. Fries Deschilder schoot een een bal van Maxime Gunst hoog over. Almere City FC zette daar een vrije trap van Jasper Waalkens tegenover. De oud-FC Eindhoven-speler schoot over.
In de 52e minuut kreeg Thomas Horsten de kans de wedstrijd in het slot te gooien. De middenvelder schoot met zijn linkerbeen de bal naast. De minuten die daarop volgden waren vervelend voor FC Eindhoven. Almere City FC brak uit en Chiró N'Toko, die in de achtervolging ging, raakte daarbij geblesseerd. Sven Braken profiteerde en bracht de ploeg uit Flevoland terug in de wedstrijd. Vanuit een moeilijke hoek passeerde hij Ruud Swinkels. De verdediger van FC Eindhoven kon niet verder, maar voordat de Belgische Congolees vervangen werd stond de 2-2 al op het scorebord. De doelpuntenmaker heette opnieuw Sven Braken.
Na ruim een uur spelen had de hekkensluiter van de Jupiler League voor kunnen staan. Ruud Swinkels wist redding te brengen op een afstandsschot van Ricardo Kip. Roald van Hout bracht een minuut daarna het vuur weer terug in het spel van FC Eindhoven met een prachtig schot. De redding van Agil Etemadi was net zo spectaculair.
In de laatste twintig minuten ging FC Eindhoven op jacht naar de winnende treffer. De invallers Anil Koç en Jinty Caenepeel waren al snel kansrijk. Koç schot van afstand op de lat en de rebound van Caenpeel ging via een verdedigend been in het zijnet. Uit de aansluitende hoekschot werd een kopbal van Milan Massop van de lijn gehaald. Massop kwam bij die actie niet ongeschonden uit de strijd. Aangezien trainer Mitchell van der Gaag door zijn wissels heen was, moest Massop de wedstrijd niet fit afmaken.
In de slotfase zorgden de Blauw-Witten er voor dat de drie punt in Eindhoven bleven. Jinty Caenepeel had een goede actie in huis, maar leek te stranden op Agil Egemadi. De keeper liet de bal liggen en Caenepeel kroonde zichzelf tot matchwinner.

"We begonnen slecht aan de wedstrijd", zei Almere City FC-trainer Maarten Stekelenburg. "De afspraken die gemaakt zijn, werden niet goed uitgevoerd. Er werd niet goed samengewerkt. FC Eindhoven deed het juist hartstikke goed. De tweede helft zijn we goed begonnen en kwamen we beter in de duels. Binnen vijf minuten staat de wedstrijd op z'n kop. Op dat moment dacht ik 'erop en erover'. Dan valt toch de derde goal voor FC Eindhoven. Voor ons is dat zuur, maar het is niet onverdiend."

Zijn FC Eindhoven-collega Mitchell van der Gaag was heel tevreden met de overwinning. "De eerste helft hebben we goed gespeeld en gingen dik verdiend met een voorsprong de rust in. Maar dan kan je de wedstrijd heel mooi controleren, maar na rust geven we de voorsprong weer af. We konden op 3-0 komen, maar dan maken zij het doelpunt. Ondanks de dreun van de tegendoelpunten, hebben we de draad weer opgepakt. Na twee aanvallende wissels ging de ploeg er meer in geloven. Het was een verdiende overwinning. De eerste helft hebben we goed gespeeld. De wedstrijd werd uiteindelijk op mentaliteit gewonnen. Nu hebben we twee wedstrijden achter elkaar gewonnen, dat was onze doelstelling. Ik ben blij dat we gewonnen hebben!‚Äč"

Vrijdag 18 september speelt FC Eindhoven in Oss tegen FC Oss, aanvang 20.00 uur.

FC Eindhoven - Almere City FC 3-2 (2-0)  34. Roald van Hout 1-0, 40. Anthony van den Hurk 2-0. 53. Sven Braken 2-1, 56. Sven Braken 2-2, 83. Jinty Caenepeel 3-2. Scheidsrechter: Karel van den Heuvel. Aantal toeschouwers: 2217.

FC Eindhoven: Swinkels; Gunst, N'Toko (57. Van den Buijs), Massop, de Wilde; Swinnen, Deschilder, Horsten (67. Koç); Vandeputte, van den Hurk, van Hout (62. Caenepeel).
Almere City FC: Etemadi; Burgzorg, Ramsteijn, Vet, Salasiwa; Kip, Oost, Rosario (86. Ahannach); Waalkens, Braken (80. Van Amersfoort), Mamedov (70. Boldewijn).

Fotografie: John Claessens, Fotopersbureau John Claessens