vrijdag 25 augustus 2017

• Derby belangrijker dan ooit na nederlaag in leeuwarden

Derby belangrijker dan ooit na nederlaag in Leeuwarden

Op bezoek bij SC Cambuur heeft FC Eindhoven vrijdagavond een pijnlijke nederlaag geleden. Na een slechte start, waarin de ploeg drie doelpunten kreeg te verwerken, kon de ploeg de tweede helft slechts de schade beperkt houden: 4-1.

FC Eindhoven begon het treffen met SC Cambuur met enkele wijzigingen in de startopstelling ten opzichte van vorige week. Civard Sprockel en kersvers vader Fries Deschilder bleven achter in Eindhoven. Directe vervangers waren Augustine Loof en Jonathan Rowell. Dario van den Buijs was geschorst en werd vervangen door Ivo Rossen. In Leeuwarden kende de ploeg van Ricardo Moniz een behoorlijk valse start. Al na zeven minuten spelen werd tegen een achterstand aangekeken. Een van richting veranderd schot van Jergé Hoefdraad viel over Ruud Swinkels heen. Tien minuten later werd de achterstand alweer verdubbeld toen Erik Bakker mocht aanleggen vanaf de penaltystip. Swinkels koos nog de goede hoek, maar kon een tegentreffer niet meer voorkomen. En ook de fase hierna lag het Eindhovense doel vrijwel voortdurend onder vuur. FC Eindhoven werd teruggedrongen op eigen helft en kwam slechts sporadisch bij het doel van Harm Zeinstra. Toch kreeg Rai Vloet in de 37e minuut een enorme kans om wat terug te doen. Een voorzet van Jinty Caenepeel werd door Mart Lieder teruggekopt, panklaar voor Vloet. Zijn schot werd vervolgens gekeerd door een verdediger. De kans van Vloet bood voor FC Eindhoven echter valse hoop op verbetering toen even later een derde Cambuur-treffer niet kon worden voorkomen. Via de binnenkant van de paal zorgde Sander van de Streek voor de 3-0. Tevens de ruststand in Leeuwarden.

In tegenstelling tot de eerste helft kwam FC Eindhoven de tweede helft wél goed uit de kleedkamer. Mart Lieder kon een voorzet van de ingevallen Rafael Uiterloo, na mistasten van Zeinstra en Vloet, simpel in het lege doel schuiven: 3-1. Vijf minuten later sneed Cambuur echter weer simpel door de Eindhovense defensie heen. Stefano Lilipaly kwam na een dieptebal oog in oog met de doelman en faalde niet. Een harde schuiver in de lange hoek bracht de score op 4-1. Het was daarna enkele keren te danken aan Swinkels dat de score niet nóg verder wist op te lopen. Zoals in de 68e minuut, toen hij met zijn voet een inzet van Tissoudali, opnieuw doorgebroken, wist te verwerken. Ook Rai Vloet moest tien minuten later reddend optreden, toen hij een kopbal van de lijn wist te halen. Verder moest Cambuur het vooral zichzelf verwijten dat het de score niet verder op wist te schroeven. Met vloeiende aanvallen en combinaties in de kleine ruimte, tikten de Friesen regelmatig door de vijandelijke defensie heen. Het ontbrak echter aan de afronding. Zo liet Martijn Barto vlak voor tijd na een mooie combinatie de kans liggen. Zijn schot verdween over het doel van Swinkels. Dit hield de eindstand op 4-1 voor de thuisploeg.

Ondanks de nederlaag in Leeuwarden behoudt FC Eindhoven hoop op een plek in de Jupiler Play-Offs. Volgende week sluiten de Blauw-Witten in het eigen Jan Louwers Stadion de competitie af tegen Helmond Sport. De derby is nog nooit zo belangrijk geweest. Niets in eigen hand, maar nog wel kansrijk. Koop nu je tickets via www.fc-eindhoven.nl/tickets en steun de Blauw-Witten!

SC Cambuur – FC Eindhoven 4-1 (3-0).

8. 1-0 Hoefdraad, 19. 2-0 Bakker (strafschop), 42. 3-0 Van de Streek, 47. 3-1 Lieder, 51. 4-1 Lilipaly.

Cambuur: Zeinstra; Van Deelen (74. Kip), Steenvoorden, Schilder (63. Mannes), Peersman; Bakker, Lilipaly, Monteiro; Hoefdraad, Van de Streek (59. Barto) Tissoudali
FC Eindhoven: Swinkels; Gunst, Loof, Rossen, Horsten; Vloet, Rowell (45. Uiterloo), Leonardo (89. Vandeputte); Caenepeel, Lieder, Van de Velde (16. Swinnen)