vrijdag 20 juli 2018

• De afrikaanse mentaliteit heeft mij geholpen

"De Afrikaanse mentaliteit heeft mij geholpen"

Joël Thomas maakte tijdens de uitwedstrijd tegen FC Volendam zijn debuut in de basis van de Blauw-Witten. In de wedstrijd die helaas met 3-2 werd verloren wist hij wel een doelpunt te maken. Verder hadden we het over zijn carrière, de keuze voor FC Eindhoven en de wedstrijd van vrijdag 9 maart tegen Fortuna Sittard.

Hoe kijken jullie terug op de uitwedstrijd in Volendam? “Het was erg teleurstellend om die wedstrijd te verliezen. Wij hadden het gevoel dat we de betere ploeg waren, Volendam kreeg de doelpunten veel te makkelijk. Iedereen werkte enorm hard tijdens die wedstrijd, ook dat maakt het extra frustrerend. De trainers werken hard voor ons, nu moeten wij, de spelers, iets terug doen voor de trainers.”

Ook wist Joël, in Volendam, voor het eerst een doelpunt te maken voor FC Eindhoven. Hoe was dat voor je? “Een erg fijn gevoel. Het duurde erg lang voordat ik mijn eerste doelpunt wist te maken en dat was een erg moeilijke periode voor mij. Ik speelde de eerste zes maanden helaas erg weinig. Nu ik eindelijk wat meer kan spelen wil ik deze kans met beide handen aangrijpen. Ik kan nu belangrijk zijn voor het team en wil ons helpen om te klimmen op de ranglijst.”

“Het is alleen erg jammer dat ik de eerste goal niet officieel op mijn naam gekregen heb. Voor mijn gevoel zou het doelpunt op mijn naam moeten staan. Tegen Fortuna Sittard wil ik wederom een doelpunt maken zodat ik wel twee doelpunten op mijn naam heb.”

Na een seizoen bij FC Dordrecht, waarin hij 7 keer wist te scoren, kwam hij deze zomer bij FC Eindhoven. Waarom koos je voor FC Eindhoven? “Eindhoven is een echte voetbalstad, dat heeft de keuze voor deze club wel geholpen. Ik wilde hier ook belangrijk zijn en zo hoog mogelijk eindigen. Nu ik weer de kans krijg om te spelen zal ik alles geven voor deze club.”

Joël komt uit een multiculturele familie. Zijn vader is Frans en zijn moeder is Ivoriaan. Volgens Joël hebben de twee culturen hem geholpen in zijn loopbaan. “Ik ben multicultureel, ik heb Europees en Afrikaans bloed. De Afrikaanse mentaliteit heeft mij in het voetbal absoluut geholpen. In Europa heb ik door de goed gestructureerde jeugdopleidingen mijn discipline erg goed kunnen ontwikkelen. De combinatie van alles heeft mij in mijn profcarrière geholpen.”

Je hebt in veel verschillende landen gevoetbald (Frankrijk, Schotland, Griekenland, Duitsland, Roemenië en Nederland). Hoe beviel het in al die landen? “Het is overal erg anders, het voetbal en het leven. Het ervaren van veel verschillende culturen heeft mij wel een beter persoon gemaakt. Ook was het goed voor mijn ontwikkeling als voetballer. Overal wordt er anders gevoetbald. Verder zijn de landen moeilijk te vergelijken, verschillende soorten supporters en een ander klimaat. Ik heb het wel overal erg naar mijn zin gehad. Vooral hier in Nederland heb ik het erg naar mijn zin, het leven is best duur, maar toch is het hier erg fijn.”

Vrijdag 9 maart spelen de Blauw-Witten thuis tegen titelkandidaat Fortuna Sittard. “Het zal een lastige wedstrijd worden. We moeten ons eigen spel spelen en dubbel zo hard werken. Fortuna komt naar Eindhoven om te winnen, ze zullen dus niet achteruit gaan leunen. We moeten het meer willen dan Fortuna.”