vrijdag 24 november 2017

• Beter fc eindhoven in tweede helft voorbij fortuna sittard

Beter FC Eindhoven in tweede helft voorbij Fortuna Sittard

Na twee nederlagen, tegen Roda JC Kerkrade en Almere City FC, heeft FC Eindhoven de draad weer op weten te pakken tegen Fortuna Sittard. In het eigen stadion werden de Limburgers met een 3-1 nederlaag terug naar het zuiden gestuurd. Fortuna Sittard kwam nog wel voor door een doelpunt van Joeri Schroijen, maar Joey Sleegers (2x) en Tom Boere zorgden er voor dat de punten in Eindhoven bleven.

De wedstrijd tegen Fortuna Sittard was er alleszins één met een rustige openingsfase. Voor beide teams was het duidelijk even zoeken. Toch was er in de 9e minuut een eerste keer FC Eindhoven. Een mooie actie tussen Bourdouxhe en Deschilder resulteerde in een open doelkans, maar Fries Deschilder stond helaas in buitenspelpositie. Op het kwartier was FC Eindhoven nog een keer gevaarlijk. Een hoekschop van Branco van den Boomen werd door Norichio Nieveld over het doel getrapt.Toch was het Fortuna Sittard dat in de 19e minuut hun eerste kans meteen verzilverde. Een droge knal van Joeri Schroijen ging voorbij een kansloze Tom Muyters in het doel: 0-1.

Tot de 30ste minuut viel er enkel nog een kopballetje van Fries Deschilder te noteren. Na het eerste half uur ontstond er lichte druk van FC Eindhoven, maar een schot van Joey Sleegers en een kopbal van Tom Boere konden Fortuna Sittard doelman Ferhat Kaya niet verslaan. Net voor rust was FC Eindhoven dreigend en meteen was het raak. In de 44ste minuut schilderde Timothy Durwael de bal op het hoofd van Joey Sleegers, die de gelijkmaker binnenkopte: 1-1. Meteen hierna was het rusten geblazen en gingen de spelers met een gelijkspel de rust in.

FC Eindhoven probeerde Fortuna in het begin van de 2e helft meteen bij de keel te grijpen. Toch was het Fortuna Sittard dat voor het eerste gevaar zorgde, een schot van Jordie Briels ging nipt over het doel van Tom Muyters. In de 55ste minuut is er de eerste kans voor FC Eindhoven in de 2e helft. Een hard schot van Timothy Durwael belandde op de paal en ging via de rug van de Fortuna Sittard doelman buiten. 5 Minuten later was FC Eindhoven daar al opnieuw. Jens Van Son werd diep gestuurd en trapte de bal over doelman Ferhat Kaya, helaas voor hem en FC Eindhoven ging de bal via de lat over de achterlijn. Nog geen minuut later kwam er een gevaarlijke voorzet vanaf links die door Tom Boere in de handen van de doelman werd gekopt.

In de 69ste minuut kwam FC Eindhoven dan toch op voorsprong. Een vrije trap belandde op het hoofd van Joey Sleegers, die zijn tweede van de avond maakte: 2-1. Bijna maakte FC Eindhoven een kwartier voor tijd zijn 3e doelpunt, een voorzet van Maxime Gunst kon net niet worden binnengetrapt door de ingevallen Torino Hunte. In de 82ste minuut zijn de Blauw-Witten daar nog een keer. Een bedrijvige Torino Hunte werd vrijgespeeld op rechts en speelde de bal terug achteruit tot bij Branco Van Den Boomen die op zijn beurt recht op de doelman van Fortuna Sittard besloot. In de 87e minuut kwam er dan toch een 3e treffer voor FC Eindhoven. Tom Boere werd alleen op doel afgestuurd en werkte beheerst af: 3-1.

Fortuna Sittard leek uitgeteld, maar toch werd 2 minuten voor het eindsignaal nog een bal op de lat gekopt via een hoekschop, geen aansluitingstreffer dus. Na 93 minuten vond scheidsrechter Van Den Kerkhof het genoeg geweest en maakte hij een einde aan de wedstrijd. FC Eindhoven herstelde zich goed na een moeilijk begin en hield alsnog de drie punten thuis. Eindstand: 3-1.

“FC Eindhoven kan terugblikken op een prima wedstrijd", zei Fortuna-trainer Peter van Vossen na afloop. "Wij willen dat ook brengen, maar met een jonge ploeg als deze van vandaag is dat moeilijk. Naarmate de wedstrijd vorderde werden de ruimtes groter en vonden ze steeds de vrije man. Dan zie je waarom zij op de derde plaats staan. Ze hebben namelijk in elke linie goede en volwassen spelers die perfect weten wat ze moeten doen. Toch wil ik mijn spelers bedanken voor hun prima inzet.”

Trainer Jean-Paul de Jong zei: “Dit was het antwoord dat we nodig hadden na de twee verliespartijen. Op basis van het spel is de overwinning natuurlijk dik verdiend. Toch valt de openingstreffer die tevens uit de lucht viel aan de overkant. Gelukkig maken we net voor rust de gelijkmaker, waardoor we alsnog met een goed gevoel de rust in konden gaan. We wisten dat als we in de tweede helft het tempo hoog zouden houden, dat Fortuna Sittard het moeilijk zou krijgen. Gelukkig maken we dan ook de 3-1, waardoor we iets meer relax konden gaan voetballen. Daarna hadden we nog kansen om de score verder op te drijven, maar die lieten we onbenut.”

Vrijdag 20 februari speelt FC Eindhoven in het Jan Louwers Stadion de Jupiler League wedstrijd tegen FC Den Bosch. Het duel tegen de ploeg uit de Brabantse hoofdstad begint om 20.00 uur.

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 3-1 (1-1) 19. Joeri Schroijen 0-1, 44. Joey Sleegers 1-1, 69. Joey Sleegers 2-1, 87. Tom Boere 3-1. Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof. Gele kaart: Jens van Son (FC Eindhoven), Muhammed Mert, Andrew Marveggio, Joeri Schroijen, Jordi Baur (Fortuna Sittard). Aantal toeschouwers: 2033.

FC Eindhoven: Muyters; Durwael, Rossen, Nieveld, Gunst; Van Son, Deschilder, Van den Boomen; Bourdouxhe (69. Hunte), Boere (87. Beekmans), Sleegers (89. Junior).
Fortuna Sittard: Kaya; Kis, Ter Borgh (46. Vankan), Briels, De Groot (65. Conneh), Mert, Schroijen, Marveggio, Vanmaris (80. Baur), Linssen, Dengering.

Fotografie: John Claessens, Fotopersbureau John Claessens