vrijdag 23 november 2018

• Achter de schermen met de mannen van de geluidscabine

Achter de schermen met... de mannen van de geluidscabine

In de nieuwe rubriek “Achter de schermen met…” nemen we een kijkje achter de schermen bij medewerkers en vrijwilligers van FC Eindhoven. Er wordt kennis gemaakt met verschillende mensen die zich, op welke manier dan ook, inzetten voor FC Eindhoven.

De aftrap van de nieuwe rubriek wordt gedaan door de drie mannen van de geluidscabine: Bram Faase, Frank de Ruijter en Thomas van der Aa. Alle drie wonende in de omgeving van Eindhoven. Als supporters van de Blauw-Witten zijn er vroeger vele wedstrijden bezocht. “Op een gegeven moment raak je dan besmet met het Blauw-Wit virus,” blikt Faase terug.

Muziek is altijd een hobby geweest van Faase. “Overal waar ik kom, moet muziek aanstaan: hier bij FC Eindhoven, thuis maar ook in de auto.” In de avonduren draaiden De Ruijter en Faase samen op feestjes. Een advertentie van FC Eindhoven voor een functie als geluidstechnicus werd dan ook niet onopgemerkt gebleven door Faase. De ideale manier om de liefde voor muziek te combineren met het Blauw-Witte virus. “We hebben samen gesolliciteerd en zijn met zijn tweeën op gesprek gegaan. Tijdens het gesprek bleek dat FC Eindhoven ook nog een stadionspeaker zocht,” vertelt de Ruijter enthousiast. “Samen zijn we er toen ingerold!” Twee jaar later voegde Van der Aa zich toe. “Ik was al een paar keer eerder mee geweest. Er waren altijd andere dingen die tussendoor kwamen. Nu doen we het al ongeveer vijf jaar met zijn drieën.”

Ondanks de vele wedstrijden zijn de mannen unaniem, de periodekampioenschappen en play-offs zijn het mooist. “Wij zijn natuurlijk ook gewoon supporter, dus de sportieve momenten tellen nog steeds het hardst,” vertelt de Ruijter. “Het is natuurlijk altijd leuk als er iets te vieren valt,” voegt Van der Aa toe. “De hoogtepunten daar doe je het voor! De keren dat we tweede en derde eindigde waren echt topjaren. Thuis verloren we geen wedstrijd. Het is dan volle bak, de muziek kan je net wat harder draaien en je kan er meer sfeer in pompen. Dat is gewoon genieten,” sluit Faase mee af.

De nieuwe technieken maken het werk in de geluidscabine steeds gemakkelijker. “Vroeger ging het aftellen nog niet helemaal synchroon of maakten we mee dat er rook uit de versterkers kwam,” vertelt de Ruijter. Van der Aa vervolgt: “Sinds dit seizoen heeft het Jan Louwers Stadion een nieuw LED-scherm van Uniview. Eerst hadden we alleen een lichtkrant. De functies waren beperkt, je kon er de naam van een sponsor opzetten of de tussenstanden tonen, maar meer niet. Nu kunnen we video’s afspelen en foto’s van spelers tonen tijdens de opstelling of tijdens de wissel. Hartstikke leuk!”

Het kan natuurlijk niet altijd vlekkeloos gaan. Op de laatste vraag of er soms ook iets fout gaat schieten de mannen in de lach. “Joël Veltman” roept De Ruijter. Lachend vertelt Faase: “Vorig seizoen kwam Joel Thomas tijdens het wissel moment in de ploeg. Op dat moment roept Frank niet Joel Thomas om, maar klonk de naam van Joël Veltman door de speakers.”