zaterdag 20 juli 2019

Achter de schermen met... de fotograaf

Mooie wedstrijden, een prachtige goal of een fantastisch moment; foto’s zorgen er voor dat wedstrijden herbeleefd kunnen worden. De fotograaf van FC Eindhoven is Johan, onder de naam Jeem Sportsphotography maakt hij als vrijwilliger foto’s tijdens de wedstrijden van de Blauw-Witten. Deze week nemen we een kijkje bij hem achter de schermen.

De hobby voor fotografie is al op vroegere leeftijd ontstaan. “Vroeger als puber fotografeerde ik veel, toen heeft het fotograferen pakweg dertig jaar stilgelegen in verband met de typische drukte: studie, werk en gezin. Drie à vier jaar geleden ben ik weer begonnen met fotograferen. Ik maakte foto’s van mijn zoon tijdens het voetballen.” vertelt Johan.

Langzaamaan werd het fotograferen weer opgepakt, voornamelijk sportfotografie. “Op een zaterdagmiddag wilde ik PSV Honkbal fotograferen, maar de wedstrijd werd afgelast. Aangezien ik ook weleens hockey fotografeerde ging ik op weg naar Oranje-Rood. Onderweg van PSV Honkbal naar Oranje-Rood kwam ik langs het stadion van FC Eindhoven en ik zag dat er werd gevoetbald. Het bleek FC Eindhoven O17 tegen Roda JC Kerkrade. Het leek me leuk om een keer in een stadion foto’s te maken, uiteindelijk heb ik de foto’s opgestuurd. Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje of ik het leuk vond om ook bij het eerste elftal te fotograferen.”

Het is alweer het derde seizoen dat Johan actief is als fotograaf bij FC Eindhoven. In die tijd zijn er vele foto’s gemaakt. “Er zijn twee foto’s die er voor mij uitspringen, allebei zijn het juichfoto’s. De eerste is van Mart Lieder die juicht nadat hij had gescoord tegen Fortuna Sittard. De tweede foto is van een paar weken geleden, toen Elton scoorde in Amsterdam. Iedereen vloog op hem af en hij steekt boven de spelersgroep uit. Achter de foto zit natuurlijk veel verhaal achter en een enorme ontlading na een lastige periode. Iedereen gunde het hem en de teamspirit was enorm”. Het geheim van een mooie foto bevat volgens Johan vier belangrijke elementen. “Er moet emotie inzitten, het liefst nog een verhaal, de foto moet technisch goed zijn en de speler moet passen in de omgeving.”

De wedstrijd kent een vaste routine: op tijd aanwezig zijn, de camera’s technisch juist instellen en even een praatje maken met andere fotografen. “We vragen meestal aan elkaar of je de doelpunten hebt kunnen vastleggen. Ik baal natuurlijk als mijn foto is mislukt, maar ik kan enorm genieten van mooie foto’s van andere fotografen. Ik ben erg leergierig; door andere foto’s te bekijken en veel te lezen probeer ik altijd dingen bij te leren of mee te pikken.”